Glas Javnosti

Fajzer tuži Mađarsku

Svet
Autor: Glas javnosti

Sudski dokument do kojeg su došli novinari Politico pokazuje da je Fajzer, zajedno sa svojim partnerom BioNTek-om, još u januaru ove godine pokrenuo pravni postupak protiv mađarske vlade povodom isporuke vakcine protiv Kovid-19.

Portparol kompanije Fajzer potvrdio je da je slučaj odvija na belgijskom sudu.

„Razgovori sa vladom u Budimpešti se nastavljaju“, rekao je on.
 


Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje 3 miliona doza vakcine BioNTek/Fajzer, u vrednosti od oko 60 miliona evra. Spor je počeo kada je Mađarska prošlog novembra obavestila Fajzer da ne namerava da plati sporne doze farmaceutskoj kompaniji, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudija je u martu održao prvo ročište o ovom slučaju i odbio Fajzerov zahtev za brzu odluku. Od tada slučaj nije napredovao.


Fajzerova tužba protiv Mađarske je paralelna sa onom koju je farmaceutska kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja, zemlje su tužene pred građanskim sudom zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuke vakcine protiv Kovid-19.

U Prvostepenom sudu u Briselu juče je održano kratko prvo ročište u vezi sa Fajzerovim slučajem protiv Poljske. Obe strane su se složile da ročište odlože za 30. januar. U slučaju Poljske, spor je oko isporuke 60 miliona doza koje je zemlja odbila da prihvati u aprilu prošle godine.


U to vreme, Varšava se pozvala na višu silu – navodeći pritisak na svoje finansije nakon priliva izbeglica usred ruske invazije na Ukrajinu. Prošlog meseca, nedugo nakon poljskih izbora, Fajzer je objavio da vodi Varšavu na sud zbog propuštene uplate, koju je Politico procenio na oko 1,2 milijarde evra.

Nemački BioNTek se takođe pridružio postupku.


Ova dva slučaja pridružuju se sve većem broju pravnih postupaka u vezi sa naporima Evropske unije da nabavi vakcine tokom pandemije. U Rumuniji tužioci žele da ukinu imunitet bivšem premijeru Florinu Cicu i dvojici bivših ministara zdravlja, tvrdeći da su kupili previše vakcina i tako naneli državi štetu veću od milijardu evra.

Belgijski lobista Frederik Baldan podneo je krivičnu prijavu protiv predsednice Komisije Ursule fon der Lajen zbog njene navodne uloge u posredovanju u najvećem dogovoru o vakcini u Evropskoj uniji, za 1,1 milijardu doza. Mala belgijska politička partija Vivant i tri njena lokalna poslanika takođe su se uključili u proces, potvrdio je poslanik Alen Mertes.


U međuvremenu, Njujork tajms tuži Komisiju jer je odbila da otkrije tekstualne poruke pomenute u intervjuu sa Von der Lajen za NIT u aprilu 2021. U članku je predsednica Komisije govorila o svojim naporima da nabavi vakcinu i porukama koje je razmenila sa generalnim direktorom kompanije Fajzer Albertom Bourlom.

Konačno, evropska organizacija za nadzor finansijskog kriminala, Evropsko javno tužilaštvo, objavili su u kratkom saopštenju za javnost prošlog oktobra da je otvorili istragu o nabavci vakcine. 


Glas javnosti/I01H  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR