Glas Javnosti

VESNIK PROLEĆA I ZDRAVLJA: Sremuš – biljka koja čisti organizam

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ovaj vesnik proleća toliko je zdrav da ga traže i medvedi nakon što se probude iz zimskog sna. Divlji luk, sremuš, ili medveđi luk je samonikla biljka koja raste uglavnom u močvarnim šumama, prolista s dolaskom proleća, pre drveća i natopi vazduh intenzivnom aromom.Glatka, svetlozelena stabljika sa belim glavičastim cvetom nraste i do 30 centimetara u visinu, a njeni zeleni, šiljasti, sjajni list

Idealan za prolećno čišćenje

Ovaj vesnik proleća toliko je zdrav da ga, prema predanjima, traže i medvedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog perioda hibernacije.

Mladi, sveži listovi idealni su za prolećno čišćenje organizma jer vezuju za sebe otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca, a sadrže i 20 do 50 miligrama vitamina C, kao i karoten.


Zaštitna svojstva

Kao i njegovi rođaci luk i beli luk, i sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je lekovitiji od njih. On pomaže u regulaciji visokog krvnog pritiska i uklanjanju tegoba povezanih sa sužavanjem krvnih sudova. Tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva. On je i čistač kože, i kad su u pitanju hronična kožna oboljenja, nečistoće i zarastanja rana. Sveži listovi čiste bubrege i bešiku i pospešuju mokrenje.

Više od jedne primene

Na trpezi se medveđi luk može naći u obliku salate, samostalno ili kao dodatak zelenoj ili kupus salati. Možete ga dodati i u čorbe, soseve, a poseban ukus daće svim vrstama testenina.

Preporučuje se da sremuš jedete svež i izbegavate kuvanje, jer termičkom obradom, kao i zamrzavanjem i sušenjem, gubi svoja lekovita svojstva.

Od sremuša možete da napravite i vrlo jednostavan, a ukusan namaz za doručak ili večeru. Listove iseckajte što sitnije i dodajte ih u krem sir ili ispasirani stari sir. Malo posolite i dobićete veoma ukusan i zdrav domaći namaz.


Ako sremuš dodate nasjeckan u omlet, obogatićete mu ukus. Možete da ga koristite i kao začin tako što ćete sveže listove sremuša naseckati sitno kao peršun, pa dodati supama, varivima, salatama, umacima i mesnim jelima.

Izvrsno se slaže i sa pečenom piletinom ili mladom jagnjetinom.

Blagotvorna svojstva sremuša:

– utiče na bolje pamćenje i koncentraciju

– pomaže kod respiratornih tegoba

– pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova

– dobar je protiv nesanice i vrtoglavice

– blagotvoran je za osteoporozu i artritis

– vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz organizma

– snižava krvni pritisak

– podstiče rad bubrega

– smiruje probavne tegobe

– leči dijareju, lenja creva i tvrdu stolicu

– pomaže kod gihta i reume


Ako pokušate da sami da uberete sremuš, budite oprezni. Nemojte da ga pomešate sa listovima đurđevka koji je otrovan. Listovi su skoro identični, ali kad ga protrljate, snažan miris luka otkloniće dilemu, prenosi N1.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR