Glas Javnosti

VELIKI NAPREDAK U SVETU MEDICINE: Revolucionarni korak u borbi protiv Alchajmera

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svet medicine dočekao je veliki napredak u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti.

Nedavno je otkriven novi metod koji se zasniva na analizi krvi, posebno na merenju nivoa proteina p-tau 217. Ovaj protein se smatra pouzdanim pokazateljem bioloških promena u mozgu osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.


Američka klinička laboratorija "Quest Diagnostics" lansirala je test krvi pod nazivom AD-Detect, koji može otkriti abnormalne nivoe beta amiloida, ključnog proteina za Alchajmerovu bolest. Ovaj test predstavlja značajan korak napred jer omogućava detekciju bolesti godinama pre pojave simptoma, pružajući pacijentima rane informacije o potencijalnoj opasnosti od Alchajmerove bolesti.


Stručnjaci su optimistični u pogledu ovog metoda, smatrajući da bi mogao biti efikasniji od drugih testova koji su trenutno u fazi razvoja. Test AD-Detect je namenjen odraslim osobama starijim od 18 godina koji imaju blagi gubitak pamćenja ili porodičnu istoriju Alchajmerove bolesti.

Ova inovacija u medicini nije samo korak napred u dijagnostici, već i u pravovremenom tretmanu Alchajmerove bolesti. Naime, prethodni tretmani su se fokusirali na liječenje simptoma, a ne na osnovnu bolest. Rani testovi, poput AD-Detect-a, mogu pružiti priliku za intervenciju u ranijim fazama bolesti, što bi moglo značajno usporiti njen napredak.


Dijagnostika Alchajmerove bolesti do sada je bila izazovna, često sa kašnjenjem u otkrivanju i liječenju. Međutim, sa ovim novim metodama, otvara se put ka efikasnijoj borbi protiv ove degenerativne bolesti mozga

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR