Glas Javnosti

REŠENA DECENIJSKA MISTERIJA: Naučnici otkrili kako moždane ćelije odumiru od Alchajmerove bolesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Naučnici u Velikoj Britaniji i Belgiji misle da su otkrili kako moždane ćelije umiru od Alchajmerove bolesti.

Decenijama je bila misterija i izvor naučne debate.


Ali tim, koji piše u časopisu Science, povezuje abnormalne proteine koji se nakupljaju u mozgu sa "nekroptozom" - oblikom ćelijskog samoubistva. Nalazi su opisani kao "kul" i "uzbudljivi", jer daju nove ideje za lečenje bolesti.

Gubitak moždanih ćelija, zvanih neuroni, dovodi do simptoma Alchajmerove bolesti, uključujući gubitak pamćenja. A ako zavirite u mozak ljudi sa ovom bolešću, videćete nakupljanje abnormalnih proteina zvanih amiloid i tau.

Ali naučnici nisu uspeli da spoje tačke između ovih ključnih osobina bolesti.


To je ono što istraživači - na britanskom Institutu za istraživanje demencije na Univerzitetskom koledžu u Londonu i KU Leuven u Belgiji - sada misle da se dešava. Kažu da abnormalni amiloid počinje da se nakuplja u prostorima između neurona, što dovodi do upale mozga, što neuroni ne vole. Ovo počinje da menja njihovu unutrašnju hemiju.


foto:pixabay

Pojavljuju se spletovi taua i moždane ćelije počinju da proizvode specifičan molekul (zove se MEG3) koji izaziva smrt nekroptozom. Nekroptoza je jedna od metoda koje naše telo obično koristi za čišćenje neželjenih ćelija dok se prave sveže.

Moždane ćelije su preživele kada je tim naučnika uspeo da blokira MEG3.


"Prvi put dobijamo naznaku kako i zašto neuroni umiru od Alchajmerove bolesti. Bilo je mnogo spekulacija već 30-40 godina, ali niko nije uspeo da precizno odredi mehanizme.

"To zaista pruža snažne dokaze da je to ovaj specifičan put samoubistva."

Odgovori su došli iz eksperimenata u kojima su ljudske moždane ćelije presađene u mozak genetski modifikovanih miševa. Životinje su programirane da proizvode velike količine abnormalnog amiloida.


Nedavno je postignut uspeh u razvoju lekova koji uklanjaju amiloid iz mozga i oni označavaju prve tretmane za usporavanje uništavanja moždanih ćelija.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR