Glas Javnosti

Večernje vežbanje smanjuje rizik od smrtnosti, posebno kod dve grupe ljudi

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ranije je poznato da umerena do snažna aerobna aktivnost smanjuje kardiometaboličke faktore rizika, a istraživački tim sa Univerziteta u Sidneju sada je uporedio efekte vežbanja u različito doba dana.

Umerena do intenzivna aerobna fizička aktivnost uveče povezana je sa najnižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i razvoja kardiovaskularnih i mikrovaskularnih bolesti u poređenju sa vežbanjem u drugo doba dana, pokazala je nova australijska studija.

U ovoj studiji učestvovali su gojazni ljudi, uključujući i one sa dijabetesom tipa 2.


Ranije je poznato da umerena do snažna aerobna aktivnost smanjuje kardiometaboličke faktore rizika, a istraživački tim sa Univerziteta u Sidneju je sada uporedio efekte vežbanja ujutru, upopodne i uveče. 

Aerobna aktivnost

Naučnici su analizirali podatke o vežbanju 29.836 učesnika studije Biobank iz UK prikupljene tokom pet godina. Svi posmatrani su imali indeks telesne mase veći od 30, prosečna starost bila je 62 godine, a 53 odsto su bile žene.

Približno jedna desetina učesnika imala je dijabetes tipa 2. Uzimana je u obzir aerobna aktivnost koja je trajala najmanje tri minuta, a njen intenzitet je klasifikovan kao lagan, umeren ili snažan, prema podacima merača koji su koristili učesnici.

Učesnici su bili podeljeni u prepodnevne (od 6 do 12 časova), popodnevne (od 12 do 18 časova) i večernje (od 18 do 12 časova) grupe, prema tome u koje doba dana su najčešće vežbali. Oni koji nisu vežbali bili su kontrolna grupa.

Povezanost između vremena vežbanja i mortaliteta i kardiovaskularnih i mikrovaskularnih bolesti procenjena je tokom prosečnog praćenja od osam godina.


Najmanji rizici

Pokazalo se da je rizik od umiranja od svih uzroka u poređenju sa kontrolnom grupom bio najmanji u večernjoj grupi ispitanika, a u podgrupi koja je takođe imala dijabetes tipa 2 još više smanjen. Subjekti koji su vežbali popodne i ujutru takođe su imali manji rizik od umiranja od bilo kog uzroka u poređenju sa onima koji ne vežbaju, ali u manjoj meri.

Večernje grupa imala je manji rizik od kardiovaskularnih i mikrovaskularnih bolesti, a to je važilo i za podgrupu sa dijabetesom tipa 2.

Autori su zaključili da je večernje vežbanje u njihovoj studiji povezano sa najmanjim rizikom od mortaliteta u poređenju sa ostalima. vremenskim okvirima.


Glas javnosti/ N01S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR