Glas Javnosti
posta

VAKCINA KAO PREVENCIJA: Do sada je dato 9.150 doza vakcine protiv HP virusa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Veoma je važno informisati roditelje i decu o značaju prevencije raka grlića materice i efikasnosti vakcine protiv HP virusa, poručili su učesnici konferencije za medije održane u Čačku.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Predrag Sazdanović istakao je da je vakcina protiv HP virusa efikasna, sigurna i pouzdana jer u preko 90% slučajeva štiti od dobijanja raka grlića materice posebno ako se zna da je ova bolest sve učestalija kod ženske populacije.

- Kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE", pored zdravstveno – medicinskog, ima i edukativni karakter pošto je važno informisati roditelje i decu o značaju prevencije ne samo od ovog oblika karcinoma. Pored ove vrste edukacije za mlađu populaciju, Ministarstvo zdravlja planira organizaciju skrininga grlića materice, dojke i debelog creva - istakao je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Predrag Sazdanović.


Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radović-Škodrić naglasila je da je veoma značajno informisati opštu javnosti, pre svih, roditelje i decu, uzrasta od 12 do 19 godina, o značaju HPV vakcine u prevenciji teških bolesti, kakav sigurno jeste rak grlića materice.

- Republika Srbija je ove godine izdvojila 53 miliona za 26 inovativnih lekova. Prvi put je, za najznačajniji deo našeg stanovništva, decu, stavljen inovativni lek za prevenciju, a to je upravo HPV vakcina. Edukacija stanovništva je veoma bitna posebno u sredinama koje su nedovoljno informisane o važnosti prevencije i vakcinacije. Potrebno je da pedijatri strpljivo i temeljno objasne deci i roditeljima o kakvoj vakcini je reč. Do sada je dato 9.150 doza vakcine protiv HP virusa, od toga najviše u Beogradu 3.300, u Novom Sadu 760, Nišu 590, dok je u Čačku odziv značajno manji, 250. Od tog broja, 4.550 vakcina dobila su deca od 9 do 14 godina, a 4.600 deca uzrasta od 15 do 19 godina - naglasila je Sanja Radović-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prim. dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" istakla je da je do sada edukovano 350 pedijatrijskih radnika, i taj će se broj u narednom periodu povećavati. Kako je rekla, na dobrom smo putu da uz vakcinaciju mladih ljudi i pomenuti skrining na rak grlića matrice kod starije populacije, više ne govorimo o zastrašujućim brojkama obolevanja od ove opake bolesti.


- Prioritet lokalne zajednice i grada Čačka biće organizacija seminara za decu školskog uzrasta. Neophodno je da objasnimo našim sugrađanima koliko je važno stati na put ovoj bolesti, i da je vakcinacija sigurna i bezbedna za mlade ljude - naglasio je pomoćnik gradonačelnika Čačka Miroslav Petković.

- Očekujemo veći odziv u narednom periodu jer smo počeli sa organizacijom sistematskih pregleda, na kojima dajemo informacije i preporuku za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 19 godina. Sve je više zainteresovanih roditelja, verujemo da će tokom školske godine biti veći odziv dece. Do sada je vakcinisano 250, od toga samo 20 dečaka - istakla je pedijatar iz Doma zdravlja u Čačku, dr Dubravka Ružić, prenosi portal Ekapija.

Kampanji "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE" sprovodi udruženje "Roditelj" uz podršku Ministarstva prosvete.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR