Glas Javnosti

HPV VAKCINE BESPLATNE ZA DECU NOVOG SADA: To je samo jedan od noviteta u zdravstvenom sitemu ovog grada

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija, a takva praksa se primenjuje drugu godinu za redom. Pored toga, od nedavno su u Domovima zdravlja dostupni testovi za brzo otkrivanje uzročnika akutnih respiratornih infekcija kod dece, odnosno brzi testovi na kovid-19 i grip tipa A i B.

Ovo su samo neke od usluga koje su uvedene u zdravstveni sistem Vojvodine koji je, prema rečima lekara Dragana Stajića, člana gradskog veća, osnažen i infrastrukturnim projekti koji su realizovani, ali i investicijama koje se trenutno sprovode.

 

Izgrađeni novi domovi zdravlja, rekonstruisani stari

- Grad Novi Sad kontinuirano ulaže u ustanove primarne zdravstvene zaštite. Naravno da se najznačajnije investicije odnose na izgradnju novih objekata za te namene, kao što je nova zgrada Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kojom je konačno Zavod dobio adekvatan prostor, sa savremeno opremljenim dispečerskim kol centrom i garažom za sanitetska vozila sa opremom za održavanje voznog parka - kaže Stajić.

On je podsetio i da je izgrađena nova ambulanta Doma zdravlja na Adicama koja je ove nedelje počela sa radom i koja će pružati usluge za 17.000 stanovnika tog dela grada, piše "Blic".

- Najveći objekat Dom zdravlja, onaj na Limanu posle više od 40 godina kompletno je rekostruisan, a rekonstruisali smo i objekat te ustanove u Almaškoj ulici koji je sada Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja - poručio je član gradskog veća za zdravstvo.

Ono na čemu se trenutno radi je izgradnja Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju koji će biti značajan za stanovnike tri mesne zajednice (Vidovdansko naselje, Slana bara, Klisa), a obuhvatiće osnovne delatnosti zdravstvene zaštite – opštu praksu, stomatologiju, ginekologiju, pedijatriju, patronažu i laboratoriju.

Stajić ističe da je u godinama koje je obeležila pojava virusa Kovid-19 Grad Novi Sad dao puni doprinos na sprečavanju širenja i ublažavanju posledica pandemije.

- U tom periodu u Novom Sadu je izgrađena Kovid bolnica na Mišeluku koja će u budućnosti imati namenu gradske bolnice iz domena sekundarne zdravstvene zaštite - naglasio je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP