Glas Javnosti

Uz pomoć ovih namirnica ojačajte imunitet kod dece

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Vrlo je važno jačati imunitet deteta, kako bi se na najbolji način izborilo sa virusom ili prehladom

U narednom tekstu pročitajte koje  namirnice će na najbolji način ojačati imunitet vašeg deteta.

1. Bobičasto voće – sadrži veliku količinu antioksidanasa, te pomaže telu da se izbori sa oksidativnim stresom koji izazivaju slobodni radikali. Jagode, maline, brusnice, borovnice, kupine… umesto svežih, van sezone su odlični i zaleđeni plodovi za jačanje imuniteta, ali i uživanje u ukusu.

2. Jaja – Nauka je pokazala da su osobe sa manjkom vitamina D sklonije bolestima. Kako se on vrlo retko nalazi prirodno u hrani, jaja su odličan izbog namirnica. Ona, pored vitamina D, sadrže još neke nutrijente koji jačaju imunitet, poput vitamina B i selena.

3. Bademi  zato što su prepuni vitamina E i mangana.

4. Jogurt – probiotici iz jogurta stimulišu imunitet. Ipak, birajte samo one bez dodatog šećera, jer on može stvoriti potpuno suprotne efekte.

5. Losos – ova riba prepuna je omega-3 masnih kiselina. Ne samo što su važne za razvoj mozga, već mogu umanjiti zapaljenja i štiti pluća od respiratornih infekcija. Neka od novijih istraživanja pokazala su da masne kiseline jačaju funkciju imunih ćelija.

6. Spanać – u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala, poput vitamina A, E, C, K, folne kiseline, magana, cinka, selena, gvožđa. Svi oni na različite načine jačaju imunitet.

7. Brokoli – svima je jasno da je brokoli namirnica zdravlja. Sadrži veliku količinu antioksidanasa, vitamina C, A, E.

8. Batat – slatki krompir je prepun beta karotena, za koji se pokazalo da povećava broj leukocita i aktivnost ćelija ubica. Pored toga, on je odličan izvor vitamina C, koji jača imunitet.

9. Ovsene pahuljice – one sadrže beta glukan, komponentu vlakana koja aktivira ćelije ubice. To su ćelije koje se bore protiv bakterija, virusa i slučnih napadača organizma.

10. Semenke – bundevino, suncokretovo, laneno seme sadrže vitamin E, cink, omega-3 masne kiseline, koji odlično deluju na imunitet.

11. Beli luk  ova namirnica ima ogroman učinak na detetov imunitet. U njemu se mogu naći jedinjenja koja sadrže sumpor, koja pomažu belim krvnim zrncima da se izbore sa infekcijama. Pored toga, jača se i stvaranje antitela, koja se bore sa virusima i bakterijama koji štete organizmu.

Pripremite za svoje dete zdrava i hranljiva jela i domaći sok od prirodnih sastojaka, a zaboravite na kupovinu brze hrane i gaziranih napitaka.

Izvor:stvarukusa.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR