Glas Javnosti
posta

TUŠIRANJE I PROIZVODI ZA HIGIJENU : Upozoravaju stručnjaci šta NIKAKO ne koristiti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Proizvodi za tuširanje mogu biti mirišljavi, penušavi ali nije sve tako idealno kada stavite na vašu kožu. Važno je odabrati pravi proizvod od koga nećete imati problema sa kožom, zdravljem generalno

Sapuni

Bez obzira gde i kako odlažete sapun, to je verovatno jedan od retkih proizvoda koje će većina ljudi koristiti svaki put kad se tušira. Uostalom, smisao kupanja je očistiti se. Ali ako koristite tvrde sapune, to bi moglo da stvori problem.

Uopšteno, sapuni su vrlo grubi za kožu zbog visokog pH i natrijum lauril sulfata koji sadrže“, kaže doktor Soni Šerpa.

On dodaje da takav sapun skida prirodna ulja sa tela, ostavljajući kožu čistom, ali i veoma suvom. Osobe sa suvom i osetljivom kožom trebalo bi dva puta da razmisle o njihovoj upotrebi.

Postoji i pitanje koliko nehigijenski mogu da budu, čak i u najboljim uslovima skladištenja prenosi

„Osim što dehidriraju kožu, sapuni mogu da sadrže bakterije, viruse i gljivice koje prouzrokuju bolesti. I u najmanju ruku predstavljaju opasnost kada se nenamerno ostave na podu kupatila, pa mogu da prouzrokuju povrede“, kaže Šerpa.


Posude za sapun

Koliko god bili oprezni, sapuna morate držati negde gde neće skliznuti na dno kada se ne koristi. A prema stručnjacima, način na koji skladištite sapun takođe može da predstavlja određeni zdravstveni rizik.

„Posude za sapun često nisu pravilno oceđene, što ih čini leglom bakterija. Ono što je još gore je to što će se mikroorganizmi čak početi da se razvijaju na sapunu koji je u posudi. Kao rezultat toga, to vas čini podložnima na bakterijske infekcije“ – kaže Kristina Hendija, medicinska savetnica u „Beardoholic“.

Brijači

Vreme tuširanja uključuje mnogo više od samog sapunanja i ispiranja. Takođe može uključivati postupke negovanja, kao što su rutine nege kože ili brijanje. Stručnjaci kažu da ako planirate da uredite bradu, možda bi bilo najbolje da se držite jednostavnih brijača, a ne sofisticiranog uređaja.

„Električni brijači rade daleko bolje kad briju suvu kosu ili bradu, koja je čvršća i otpornija na snagu rotirajuće oštrice“ kaže Dženi Miler i dodaje da je najbolje da obrijete brijačem glavu i bradu pre nego što uđete pod tuš,  jer će dlake koje će vam još uvek biti oko vrata i na grudima isprati pod vodom.

Kao što je rutina tuširanja kod svakog drugačija, tako je i broj i vrsta proizvoda koje koristimo tokom kupanja raznolika. Neki se odlučuju za određene vrste pilinga, dok se drugi razbacuju posebnim šamponima i regeneratorima. Ali ako želite da izbegnete higijensku opasnost, stručnjaci kažu da bi trebalo da se klonite određenih proizvoda koji bi mogli da stvore zdravstvene probleme.

„Možda zvuči očigledno, ali najbolje je izbegavati korišćenje uljanih proizvoda pod tušem. Proizvod se može slučajno proliti po podu tuš kabine ili pločica, čineći ih klizavim i samim tim povećaće šanse da se okliznete. Čak i ako ste oprezni, ne bi trebalo da rizukujete neki prelom kosti“ , kaže Hendija.

Gelovi za tuširanje

Iako sapun može da bude problematičan, alternative takođe mogu da stvore neprijatnu situaciju. Stručnjaci upozorava da bi trebalo malo istražiti pre nego što počnete da koristite novi proizvod za kupanje.

„Gelovi za tuširanje mogu predstavljati opasnost pri tuširanju s tvrdom vodom“, kaže Nansi Mičel, medicinska sestra.

Ona objašnjava da gelovi za tuširanje ne pene u tvrdoj vodi, zbog čega biste mogli da primetite da vam je koža nakon njihove upotrebe pomalo „ljigava“.

„Većina ovih proizvoda također sadrži petrolej kao lubrikant, koji je sam po sebi prilično klizav. Ako se ovi gelovi proliju po kadi ili tuš kabini, to bi takođe moglo da stvoriti opasnost od klizanja i za vas i za osobu koja se tušira nakon vas“,  kaže Mičel i dodaje da je to posebno opasno za ljude starije dobi.

Lufa

Kada se radi o osećaju čistoće, piling lufom ostavlja kožu svilenkasto glatkom. Međutim, nažalost, one takođe mogu brzo postati prilično neprijatan deo vašeg iskustva tuširanja.

„Buđ se podjednako može zadržati u lufama i sunđerima, kao i mrtve ćelije kože i ostaci prljavštine i ulja koje čistimo s tela“, smatra dr Grečen W. Friling.

Ona dodaje da to može da prouzrokuje infekciju ako perete otvorenu posekotinu.

Što se tiče sapunanja, dr Friling je primetila da je najbolje uzeti stvar u svoje ruke – doslovno, piše MSN, prenosi 24 sata.hr.

Doktorka kaže da su naše ruke najdostupniji alat. Lako se čiste i, ako se pravilno operu pre nego što telo nasapunjate željenim proizvodom za kupanje, izloženi ste manjem riziku nego da koristite sunđere ili lufe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR