Glas Javnosti

TREBAJU VAM SAMO 2 SASTOJKA: Ubrzava metabolizam, ČUVA SRCE i ŽELUDAC

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Suvo grožđe povećava nivo energije, smanjuje rizik od srčanih bolesti i reguliše rad probave.

Suvo grožđe sadrži veliku količinu hranjivih sastojaka, a brojna istraživanja pokazala su da konzumiranje manje količine suvog grožđa donosi brojne dobrobiti za organizam. Međutim, ne preporučuje se baš svima.

Postoji nekoliko razloga zašto treba konzumirati suvo grožđe.



Pomoć kod zatvora

Verovatno zdravstveno najpoznatija stvar u vezi suvog grožđa je ta da pomažu kod zatvora. To ima veze s činjenicom da se samo 1/4 šoljice suvog grožđa može pohvaliti sa oko dva grama vlakana, što je oko sedam odsto dnevne vrednosti za većinu ljudi. Međutim, vaši individualni zahtevi za vlaknima zavise i od vaših godina starosti i pola.

Na primer, žene do 50 godina trebale bi da unose 25 grama vlakana dnevno, dok bi muškarci tih godina trebali da unose 38 grama vlakana dnevno. Ako imate problema sa probavom svakako bi bilo dobro da ujutru u jogurt ili žitarice dodate i malo suvog grožđa.



Smanjenje rizika od anemije

Anemija, koja je prouzrokovana nedostatkom gvožđa, jedan je od najčešćih nedostataka minerala u organizmu u celom svetu. Ovim nedostatkom pogođeno je više od četvrtine svetske populacije. Anemija se javlja kada se broj crvenih krvnih zrnaca i sposobnost vaše krvi da nosi kiseonik smanji, što može ostaviti osećaj umora i slabosti. U nekim slučajevima može čak i oslabiti rad mozga.

Osim uzimanja dodatka gvožđa, nivo gvožđa možete povećati i ishranom. Iako suvo grožđe nije najbogatiji izvor gvožđa, pola šoljice suvog voća sadrži oko sedam odsto preporučene dnevne količine za žene starosti od 19 do 50 godina, oko 18 miligrama, koje su uglavnom izložene riziku od nedostatka gvožđaa zbog menstruacije, mogu pomoći kod regulisanja gvožđa.



Povećanje nivoa energije

Budući da suvo grožđe sadrži priličnu količinu šećera, šaka suvog grožđa mogla bi da bude dobar izvor energije. Najbolje ih je pojesti ujutru na prazan želudac ili pre treninga za koji vam je potrebna dodatna energija.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Suvo grožđe je puno antioksidansa, odnosno fitonutrijentima poznatim kao fenoli i polifenoli. Ovi antioksidanti mogu da pomognu u uklanjanju slobodnih radikala iz krvi, što je važno jer oni mogu da oštete vaše ćelije i DNK. To može da dovede do velikih zdravstvenih komplikacija, uključujući i bolesti srca.



Povećanje nivoa šećera u krvi

Nažalost, suvo grožđe imaja i jednu manu. Kao što je već navedeno, one su bogate šećerom i dok to u nekim situacijama može da bude korisno, kod ljudi sa dijabetesom baš i nije dobro.

U 1/4 šoljice grožđa ima 26 grama šećera. Ljudima sa dijabetesom, pogotovo dijabetesom tipa 2, to bi moglo da poveća rizik od hiperglikemije, odnosno previsokog šećera u krvi. Zbog toga, dijabetičari bi trebali da ograniče količinu suvog grožđa, piše N1.



Voda i suvo grožđe - priprema:

Zagrejte vodu do ključanja. Dodajte suvo grožđe i pustite da vri 20 minuta. Ostavite da odstoji tokom noći. Ujutru procedite vodu i ponovo je zagrejte. Važno je da ovaj napitak pijete na prazan stomak, odmah nakon buđenja. Pijte ga pet dana u nizu, nakon toga napravite pauzu pa ponovite postupak. Ovaj napitak idealan je i za one koji hoće da smršaju jer ubrzava metabolizam.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR