Trikovi za pravilno skladištenje hrane uvek dobro dođu, jer to produžava trajanje namirnica i sprečava da hranu koju smo kupili na kraju bacimo.
Kako ovih dana, što zbog panike, što zbog (ne)razumnih mera predostrožnosti kupujemo i više nego inače, korisno je znati kako da sva ta hrana što duže ostane sveža i jestiva.
1. Maslinovo ulje
Jednom otvoreno, maslinovo ulje može da užegne za nekoliko meseci. Ako ga ne trošite u velikim količinama, radije ga kupujte u malim pakovanjima, od pola litre ili 0,75 dl.
2. Sir
Neka diše! Sir treba držati u frižideru, ali u ambalaži koja propušta vazduh, na primer zamotanog u masni papir. Izbegavajte plastičnu foliju, kese, čak i aluminijsku foliju - ubuđaće se ako dugo stoji zamotan. Sa druge strane, ako ga držite na vazduhu, brže će se stvrdnuti (ako ga dugo ne potrošite), ali i dalje će biti jestiv - možete ga narendati na testeninu, tople sendviče i slično.
3. Puter
Jednostavno ga zamrznite, dobro to podnosi. Neće promeniti i ukus ni teksturu. Znak da vam puter predugo stoji u frižideru i da hitno treba da ga zamrznete - počeo je da menja boju, spolja je postao tamniji nego što je iznutra.
Smeđi šećer voli da se stvrdne i pretvoriti u grudvu, te ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, bez pristupa vazduha, a dobar je trik u nju staviti nekoliko kriški jabuka ili čak krišku hleba.
5. Majonez
Neka stoji u vratima frižidera. Ako je na polici frižidera gde je temperatura niža, masnoće bi mogle da se razdvoje, odnosno na majonezu pojavi uljasti sloj. U vratima, kažu, može da traje i daleko duže od datuma naznačenog na pakovanju.
6. Brašno
Brašno od celih zrna žitarica, odnosno integralno brašno treba držati na hladnom jer ima visok udeo masnoća pa se lakše kvari ako ga držite u špajzu. Držite ga u posudi u koju ne prodire vazduh, u frižideru.
7. Mlevena paprika, čili, kajenski biber
Ove crvene začine držite u frižideru, duže će ostati sveži, intenzivnog ukusa i zadržati jarko crvenu boju - toplota i svetlost to uništavaju.
Mesto na kojem se krompir najbolje čuva je hladno, vlažno, mračno i prozračno. Idealna je temperatura od 5 do 12 stepeni celzijusa, ali te uslove nema svako. U frižideru ga nije dobro čuvati, a ako ga čuvate na toplom mestu pobrinite se bar da je u mraku da ne proklija i da nije u plastičnoj kesi, jer mora da diše. Ukoliko pozeleni, nemojte ga jesti. To je znak da je pun glikoalkaloida, koji u većim količinama mogu da budu potencijalno toksični.
9. Luk
Luk treba držati na prozračnom mestu, u korpi, ne u plastici. Nikad ga nemojte držati kraj krompira, zbog gasova koje krompir otpušta brže će proklijati. Ako upotrebite samo pola glavice luka, ostatak zamotajte u aluminijumsku foliju i stavite u frižider.
10. Beli luk
I beli luk treba držati u posudi gde je dobar protok vazduha, ali može i da se zamrzne. Na primer možete ga naseckati, staviti u malo ulja i zamrznuti kao kockice leda. Kad kuvate, samo ubacite tu kockicu u činiju u kojoj pripremate hranu. Ako vam je to previše posla, očistite čenove i zamrznite ih u kesici.