Glas Javnosti

Tradicionalno jelo koje je prirodni izvor kolagena! Mnogi ih ne vole, a one su spas za kožu i zgobove!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nutricionistkinja Branka Mirković kaže za Informer.rs da pihtije, tradicionalno zimsko jelo, predstavljaju prirodan izvor kolagena, kao i da ih treba jesti umereno.

Pihtije su naše tradicionalno zimsko jelo ili predjelo, ali obično se kaže da "ljubav" prema pihtijama ide sa godinama. Činjenica je i da je sa godinama ljudskom telu neophodno da kroz hranu unosi više kolagena - ističe Branka Mirković.

Ona napominje da su pihtije prirodni želatin, a pripremaju se dugotrajnim kuvanjem tetiva, zglobova, ligamenata i mišića životinja.

Pihtije mogu biti od svinjskog mesa, junećeg, živinskog pilećeg ili ćurećeg mesa (batak i karabatak), a mogu da se pripreme i od ribe. One sadrže prirodni kolagen, glicin, prolin i protein.


Vremenom se kolagen smanjuje

- Ljudsko telo može da sintetiše kolagen ali se vremenom smanjuju količine kolagena. Na to utiču godine, intenzivne sportske aktivnosti i rad koji ima fizičko opterećenje. Neke zdravstvene tegobe i bolesti, posebno autoimune, veoma utiču na smanjenje kolagena u organizmu - kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da nedostatak kolagena može da bude i ozbiljan poremećaj u funckiji mišićno-
koštanog sistema.

pixabay.com
foto: Instagram


- Mogu da se pojave različiti simptomi. To su slabi nokti, kosa, celulit, naboranost i suvoća kože. Mogu da se pojave i ozbiljniji problemi kao što su artritis, jutarnja ukočenost, povreda mišića i tetiva i slab imunitet - navodi Branka Mirković.

Prirodan želatin obezbeđuje elastičnost kože

Branka Mirković kaže da prirodan želatin deluje preventivno za jačanje kose, noktiju,obezbeđuje elastičnost kože.

- Prirodni želatin pozitivno deluje i na elastičnost krvnih sudova, povećava elastičnost vezivnog tkiva, svih ligamenata. Obezbeđuje zaustavljanje propadanja, ali i rast i regeneraciju tkiva, kože, kose, noktiju.

 - Želatin se posebno koristi u kozmetici, sprečava pojavu strija, suve kože, kose, pojavu krtih noktiju, neguje kožu i kožu lica i sprečava starenje - dodaje Branka Mirković.

Nutricionistkinja navodi da želatin sadrži glicin, amino kiselinu koja štiti i neguje krvne sudove od sklerotičnih promena.

- Glicin je veoma važan jer reguliše i hipoglikemiju, odnosno održava nivo insulina. Glicin je aminokiselina koji jetra koristi za kontrolu nivoa holesterola u krvi. Pihtije sadrže u velikoj meri ove aminokiseline.


Pihtije su veoma kalorične

- Čiste pihtije, ako se skine masnoća (kada se ohlade odstraniti masnoću) imaju kalorijsku vrednost oko 420 kcal na 100 g i spadaju u visokokalorična jela. Ugnjenih hidrata pihtije imaju veoma malo. Bogate su proteinima  - u zavisnosti od pripreme mogu da sadrže od 40 do 75 g proteina na 100 g - kaže Branka Mirković.

Ona naglašava da pihtije smanjuju apetit i pojačavaju osećaj sitosti, a skoro ne sadrže ugljene hidrate.

Pihtije treba jesti jednom nedeljno

Nutricionistkinja savetuje da jedete dobre pihtije.

-  Ako dodate malo ljute tucane paprike poboljšaćete cirkulaciju. Uz pihtije možete da jedete  kiseli kupus ribanac koji je bogat vitaminom C i probiotiskom kulturom i obezbeđuje dobro varenje i zdrava creva - kaže Branka Mirković.

 - Pihtije jedite umereno - ne više od jednom nedeljno. Možete da očekujete jači imunitet i bolji izgled kože, kao i druge zdravstvene benefite - zaključuje Branka Mirković.

Glas javnosti /I02S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR