Glas Javnosti

OVA EVROPSKA ZEMLJA ISKORENILA PUŠENJE: Biće prva BEZ DIMA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Podaci Agencije za javno zdravlje Švedske pokazuju da je stopa pušenja od tada nastavila da opada, dostigavši 5,6 odsto prošle godine.

Leto je u vazduhu, dim cigareta nije, bar ne u švedskim otvorenim barovima i restoranima.

I dok Svetska zdravstvena organizacija danas obeležava „Svetski dan bez duvanskog dima“, Švedska, koja ima najnižu stopu pušenja u Evropskoj uniji, blizu je da se proglasi zemljom „bez pušenja“ – naziv koji dobija kada ima manje od 5 odsto pušača na dnevnoj osnovi.

Mnogi stručnjaci odaju priznanje decenijskim kampanjama i zakonima protiv pušenja, dok drugi smatraju da je to postignuto zbog sve veće rasprostranjenosti „snus-a“, ​​bezdimnog duvanskog proizvoda koji je zabranjen drugde u EU, ali se u Švedskoj prodaje kao alternativa cigaretama, ističe se u analizi AP-a.

Šta god da je razlog, prekretnica od 5 odsto je sada na dohvat ruke. Samo 6,4 odsto Šveđana starijih od 15 godina su 2019. godine bili pušači, što je najniže u EU i daleko ispod proseka od 18,5 odsto, prema statistici agencije Eurostat.

Čini se da Šveđani koji brinu o zdravlju, uključujući i mlađe generacije, dobro razumeju rizike pušenja. Pre dvadeset godina, gotovo petina stanovništva su bili pušači – što je u to vreme bila niska stopa u svetu. Od tada, mere za obeshrabrivanje pušenja su smanjile stope pušenja širom Evrope, uključujući zabranu pušenja u restoranima.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR