Glas Javnosti

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA: Evropa hitno da deluje zbog majmunskih boginja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na "hitno delovanje" protiv majmunskih boginja u Evropi zbog trostrukog povećanja broja slučajeva na kontinentu za dve nedelje.

U saopštenju, regionalni direktor SZO pozvao je evropske zemlje da povećaju napore narednih nedelja i meseci da izbegnu da se majmunske boginje ne prošire na većoj geografskoj zoni.

„Neophodno je hitno i koordinisano delovanje ako hoćemo da promenimo pravac u trci protiv širenja bolesti“, rekao direktor SZO za Evropu Hans Kluge.Prema podacima ove UN zdravstvene agencije, Evropa sada ima više od 4.500 laboratorijski potvrđenih slučajeva bolesti, odnosno tri puta više nego sredinom juna, piše N1.

To predstavlja 90 odsto slučajeva zabeleženih u svetu od sredine maja, kada je ta bolest, dotada endemska samo u desetak afričkih zemalja, počela da se širi u Evropi.

Evropa koja je epicentar ove nove zaraze, sada ima 31012 zemlju ili teritoriju koja je prijavila slučajeve majmunskih boginja.
Stručnjaci SZO su u subotu ocenili da skok broja slučajeva predstavlja zdravstvenu pretnju čiji razvoj je vrlo zabrinjavajući, ali koja u ovoj fazi ne dostiže nivo hitne svetske zdravstvene situacije.

Uprkos toj odluci brzo širenje i hitna priroda ovog dogadjaja znači da će komitet (stručnjaka) uskoro ponovo ispitati svoj stav, navela je SZO Evropa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Sasha u 03.07.2022 06:36:10 h
     0 
WHO - World Holocaust OrganizationAKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP