Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE : Majmunske boginje za sada otkrivene u više od 50 zemalja

Svet
Autor: Glas javnosti

Gebrejesus je na brifingu za medije u Ženevi najavio da će ubrzo ponovo sazvati Komitet za hitne slučajeve SZO povodom širenja majmuskih boginja.

- Zabrinut sam zbog upornog širenja te bolesti, jer to može da sugeriše da virus ‘utvrđuje’ svoje prisustvo i da bi mogao da se proširi u grupama visokog rizika, uključujući decu, imunokompromitovane i trudnice - upozorio je Gebrejesus i naveo da je već zabeleženo nekoliko slučajeva zaražene dece.

Zdravstvenim vlastima širom sveta savetovao je da podstaknu testiranje što je pre moguće, da se vode kliničkim smernicama koje je SZO već objavila, da aktivno komuniciraju sa građanima i iskoriste prilike za razbijanje stigme oko tog virusa, kao i za širenje informacija o merama zaštite.


- Važno je i obezbediti jednak pristup protivmerama kao što su vakcine i antivirusna sredstva", ocenio je Gebrejesus i naveo da je SZO pozvala naučnike preko "Plana istraživanja i razvoja za epidemije -  kako bi ubrzala istraživanje i razvoj testova, tretmana i vakcina za majmunske boginje i razvila protokol za njihov terapijski razvoj i uvođenje u upotrebu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP