Ukoliko niste znali, kineski peršun je prava riznica zdravlja. Ima nažan miris i pomalo gorak ukus, ali se od njega može napraviti gust, izuzetan sok.
Kineski peršun je poznatiji kao korijander, biljku krupnijeg lista, deblje i duže stabljike od običnog peršuna. Dodajte ga jelu kad god možete, a izuzetan je i kao diuretik. Pomoću njega ćete izbaciti i višak tečnosti, ali i sniziti povišen krvni pritisak.
Zahvaljujući supstancama sa antimikrobnim svojstvima, kineski peršun doprinosi i zdravlju creva i jačanju opšteg imuniteta organizma. Antioksidanti u njemu deluju i na smirivanje upala u telu. Zdrave su i semenke ove biljke koje možete nabaviti u zdravoj hrani, a koristite ih mrvljene ili samlevene u supi, raznim čorbastim i saftanim jelima, piše najzena.rs.
Takođe, ulje kineskog peršuna se preporučuje dijabetičarima zbog vrlo niskog glikemijskog indeksa, dok se u indijskoj medicini, seme i ulje ove biljke koriste za kontrolu šećera u krvi. Seme kineskog peršuna potopi se u čašu vode, a ujutru procedi i ta voda se popije.
Ovakve i slične biljke mogu biti od izuzetne koristi za mnoge bolesti, samo je potrebno znati iskoristiti ih na pravi način.