Glas Javnosti

NE GUTAJTE IH KAO BOMBONE! Otklanjaju bol, ali mogu napraviti HAOS u organizmu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Danas su analgetici, odnosno lekovi protiv bolova široko dostupni i koriste se i za najmanje bolove, ali se postavlja pitanje da li je to pametno.

Lekovi protiv bolova se često uzimaju stihijski i bez razmišljanja, a kao i svi drugi, mogu imati mnoge nuspojave. Takođe, neki bol u telu može biti samo simptom nekog većeg problema, a ovi lekovi mogu te probleme samo "zamaskirati".

Prema kardiologu Hermanu Gandelmanu, lekovi protiv bolova mogu da dovedu do porasta krvnog pritiska.

- Krvni sudovi počinju da se sužavaju, a pritisak raste. Jedan od uzroka refleksne hipertenzije koja se ne leči terapijom je upotreba lekova protiv bolova - objasnio je on, a preneo pink.rs.


Prečesta upotreba povećava rizik i od srčanog udara za čak 30 odsto, zbog čega se uvek pre upotrebe analgetika treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

- Uzimanje lekova protiv bolova dovodi do smanjenja zaštitne funkcije želudačne sluzokože, pa može doći do pojave čireva. Ako postoji potreba za lekovima protiv bolova, onda se oni uzimaju paralelno sa lekovima koji smanjuju šansu za razvoj čira - rekao je doktor Gandelman.


Još jedna nuspojava ovih lekova je što mogu uticati na pogoršanje stanja bubrega generalno. Ponekad je to upala organa zbog čega se preporučuje pregled bubrega.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR