Glas Javnosti

Surutka, zaboravljeni mlečni dragulj: Narodni lek za ceo organizam

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Na prvi pogled možda ne deluje naročito privlačno – bledožuta, poluprovidna tečnost kiselkastog i vodenastog ukusa – ali surutka je jedan od najkorisnijih mlečnih proizvoda koji je dugo bio gotovo potpuno zaboravljen. Tačnije, reč je o nusproizvodu koji nastaje tokom pravljenja sira, kada se iz mleka odvaja čvrsta masa.

Nekada je surutka bila cenjena kao prirodni eliksir, dok je u novije vreme često završavala kao otpad. Retki su je koristili, uglavnom stočari koji su njome hranili mlade životinje. Međutim, porast interesovanja za zdravu, prirodnu ishranu i novija naučna istraživanja iznova su skrenuli pažnju na ovu dragocenu tečnost.

Danas se surutka sve više koristi kao osvežavajući napitak bogat korisnim materijama, sa vrlo malo kalorija – svega 26 kalorija na 100 grama.


Narodni lek za ceo organizam

Surutka se u narodnoj medicini koristi za brojne tegobe: hronični umor, oslabljen imunitet, problemi sa varenjem, oboljenja jetre, visok pritisak, gljivične infekcije, ali i kao prirodna podrška pri detoksikaciji i mršavljenju.

Zahvaljujući mlečnoj kiselini, surutka pomaže regulaciji varenja, poboljšava rad creva i smanjuje širenje štetnih bakterija i gljivica. Preporučuje se kod nadimanja, grčeva, zatvora i upala creva. Za ublažavanje tegoba savetuje se da se pre svakog obroka popije kašika surutke razmućena u čaši vode.

Posebno blagotvorno deluje na jetru, jer podstiče prirodno čišćenje, a aminokiseline koje sadrži pomažu njen oporavak kod različitih oboljenja. Surutka je bogata cisteinom, aminokiselinom koja igra važnu ulogu u stvaranju glutationa – moćnog antioksidansa u našem telu.

Pored toga, surutka može pomoći u snižavanju šećera u krvi, regulaciji pritiska, a brzo vraća telu izgubljene elektrolite i tečnost, posebno nakon fizičkog napora ili bolesti.

Koliko i kako se koristi surutka?

Većina ljudi može uneti dovoljno proteina kroz raznovrsnu ishranu, ali ako osećate potrebu za dodatnim unosom – posebno u obliku proteina iz surutke – najbolje je da se posavetujete s lekarom, posebno ako ste alergični na mlečne proizvode.


Za očuvanje zdravlja, prirodnu surutku bi trebalo piti redovno, čak i više puta dnevno. Kako deluje kao blagi diuretik, preporuka je da se počne sa manjim količinama, koje se postepeno povećavaju do 4,5 dl dnevno, podeljeno u tri doze. Najviša preporučena količina je 1 litar dnevno.

Kada je reč o proteinima surutke u prahu, američki lekar Dejvid Vilijams savetuje dnevnu dozu od 18 grama visokokvalitetnih proteina. Najlakše ih je konzumirati pomešane sa vodom, nemasnim mlekom, sokom ili kao dodatak voćno-povrtnom smutiju.

Umereni unos surutkinih proteina se smatra bezbednim. Međutim, u većim količinama mogu izazvati nadutost, mučninu, grčeve, smanjen apetit, umor, glavobolju, pa čak i pojavu akni.

Takođe, važno je imati na umu da, iako sadrže brojne nutrijente, proteini iz surutke predstavljaju nutritivno „usmerenu“ hranu, pa se preporučuje oprez kod prekomernog unosa.

Neke studije ukazuju i na moguće interakcije između surutkinih proteina i određenih lekova – poput alendronata (za osteoporozu) i pojedinih antibiotika (kinoloni, tetraciklini), jer mogu smanjiti apsorpciju leka. Zbog toga je važno praviti vremenski razmak između unosa suplemenata i terapije.



Glas Javnosti/ N07S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR