Nekada je surutka bila cenjena kao prirodni eliksir, dok je u novije vreme često završavala kao otpad. Retki su je koristili, uglavnom stočari koji su njome hranili mlade životinje. Međutim, porast interesovanja za zdravu, prirodnu ishranu i novija naučna istraživanja iznova su skrenuli pažnju na ovu dragocenu tečnost.
Danas se surutka sve više koristi kao osvežavajući napitak bogat korisnim materijama, sa vrlo malo kalorija – svega 26 kalorija na 100 grama.
Narodni lek za ceo organizam
Surutka se u narodnoj medicini koristi za brojne tegobe: hronični umor, oslabljen imunitet, problemi sa varenjem, oboljenja jetre, visok pritisak, gljivične infekcije, ali i kao prirodna podrška pri detoksikaciji i mršavljenju.
Zahvaljujući mlečnoj kiselini, surutka pomaže regulaciji varenja, poboljšava rad creva i smanjuje širenje štetnih bakterija i gljivica. Preporučuje se kod nadimanja, grčeva, zatvora i upala creva. Za ublažavanje tegoba savetuje se da se pre svakog obroka popije kašika surutke razmućena u čaši vode.
Posebno blagotvorno deluje na jetru, jer podstiče prirodno čišćenje, a aminokiseline koje sadrži pomažu njen oporavak kod različitih oboljenja. Surutka je bogata cisteinom, aminokiselinom koja igra važnu ulogu u stvaranju glutationa – moćnog antioksidansa u našem telu.
Pored toga, surutka može pomoći u snižavanju šećera u krvi, regulaciji pritiska, a brzo vraća telu izgubljene elektrolite i tečnost, posebno nakon fizičkog napora ili bolesti.
Koliko i kako se koristi surutka?
Većina ljudi može uneti dovoljno proteina kroz raznovrsnu ishranu, ali ako osećate potrebu za dodatnim unosom – posebno u obliku proteina iz surutke – najbolje je da se posavetujete s lekarom, posebno ako ste alergični na mlečne proizvode.
Za očuvanje zdravlja, prirodnu surutku bi trebalo piti redovno, čak i više puta dnevno. Kako deluje kao blagi diuretik, preporuka je da se počne sa manjim količinama, koje se postepeno povećavaju do 4,5 dl dnevno, podeljeno u tri doze. Najviša preporučena količina je 1 litar dnevno.
Kada je reč o proteinima surutke u prahu, američki lekar Dejvid Vilijams savetuje dnevnu dozu od 18 grama visokokvalitetnih proteina. Najlakše ih je konzumirati pomešane sa vodom, nemasnim mlekom, sokom ili kao dodatak voćno-povrtnom smutiju.
Umereni unos surutkinih proteina se smatra bezbednim. Međutim, u većim količinama mogu izazvati nadutost, mučninu, grčeve, smanjen apetit, umor, glavobolju, pa čak i pojavu akni.
Takođe, važno je imati na umu da, iako sadrže brojne nutrijente, proteini iz surutke predstavljaju nutritivno „usmerenu“ hranu, pa se preporučuje oprez kod prekomernog unosa.
Neke studije ukazuju i na moguće interakcije između surutkinih proteina i određenih lekova – poput alendronata (za osteoporozu) i pojedinih antibiotika (kinoloni, tetraciklini), jer mogu smanjiti apsorpciju leka. Zbog toga je važno praviti vremenski razmak između unosa suplemenata i terapije.
Glas Javnosti/ N07S