Osim što obezbeđuje stabilnu i dugotrajnu energiju tokom jutra, novo istraživanje pokazuje da ovsena kaša može doprineti i snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola, piše Index.
Kako objašnjava medicinska sestra Šeril Litgo ovas sadrži posebnu vrstu vlakana – beta-glukan – koji može pomoći u smanjenju lipoproteina niske gustine, poznatijeg kao LDL holesterol. Visok nivo LDL-a povezuje se sa povećanim rizikom od začepljenja krvnih sudova, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.
„Holesterol je neophodan svakoj ćeliji u telu, posebno za funkcionisanje mozga, nerava i kože“, kaže Litgo. „Međutim, previše ‘lošeg’ holesterola može imati ozbiljne posledice po zdravlje.“
Studija je pokazala da su učesnici koji su tokom četiri nedelje, tri puta dnevno, konzumirali napitak sa jednim gramom beta-glukana iz ovasa, smanjili nivo LDL holesterola za oko 6%, dok je rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjen za 8%.
Pored zaštite zdravlja srca, ovsena kaša pruža i dugotrajan osećaj sitosti.
„Ovas polako otpušta glukozu u krvotok, čime se obezbeđuje stabilan nivo energije i smanjuje verovatnoća da ćete osetiti umor ili glad već sat vremena nakon doručka“, dodaje Litgo.
Za još zdraviji obrok, ovsenu kašu možete prirodno zasladiti seckanim jabukama, jagodama, šljivama ili suvim šljivama, koje takođe pomažu u snižavanju holesterola i bogate su vitaminima i mineralima.
Glas Javnosti/ N01S