Glas Javnosti

STUDIJA OTKRILA: Žene imaju više zdravstvenih koristi od redovnog vežbanja nego muškarci

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Skoro svi imaju koristi od redovnog vežbanja, ali žene imaju više koristi od muškaraca, posebno kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje, prema studiji objavljenoj u "Journal of the American College of Cardiology".

Studija je takođe otkrila da su žene sa kraćim trajanjem vežbanja postigle slične ili veće zdravstvene koristi od muškaraca, prenosi portal Medical News Today.

Tokom dvadeset godina, naučnici iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje pratili su zdravstveni status velike grupe od 400.000 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama.


Zaključili su da su žene koje su redovno vežbale imale 24 odsto manje šanse da prerano umru iz bilo kog razloga tokom perioda istraživanja. Istovremeno, imale su 36 odsto manji rizik od fatalnog srčanog udara moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema u poređenju sa ženama koje nisu redovno vežbale.

Prema rezultatima istog istraživanja, muškarci koji su redovno vežbali imali su 15 odsto manju verovatnoću prerane smrti i 14 odsto manji rizik od fatalnog kardiovaskularnog ishoda u poređenju sa muškarcima koji su preferirali sedentarni način života.

Tako je studija pokazala da žene imaju veću zdravstvenu korist od muškaraca od redovnog vežbanja u smislu smanjenog rizika od smrti i kardiovaskularnih bolesti.

Koliko treba da vežbate?

Naučnici su otkrili da je muškarcima dovoljno oko 300 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 110 minuta snažne fizičke aktivnosti nedeljno.

Kod žena koje su vežbale 140 minuta umerene aerobne vežbe nedeljno, primećen je 18 odsto manji rizik od prerane smrti, dok je samo 57 minuta intenzivnog aerobnog vežbanja nedeljno rezultiralo 19 odsto manjim rizikom od smrti, što znači da žene imaju veća korist od kraćih perioda vežbanja.


Da bi imali iste koristi od vežbanja kao i žene, muškarci su morali da vežbaju duplo više od žena. Tako je uočen 18 posto manji rizik od smrti nakon 300 minuta umerene aerobne vežbe sedmično i 19 posto manji rizik nakon 110 minuta intenzivnog vežbanja sedmično.

Važan je i trening snage

Prednosti redovnog vežbanja nisu ograničene samo na kardio vežbe, takođe se pokazao važan trening snage, a i u ovom slučaju je primećena veća korist kod žena u odnosu na muškarce.

Na primer, kod žena koje su redovno praktikovale trening snage, uočen je 19 odsto manji rizik od smrti, dok je kod muškaraca taj procenat bio 11 odsto u odnosu na njihove neaktivne vršnjake.

Kod žena je uočen 30 odsto manji rizik od kardiovaskularnih tegoba, a kod muškaraca, u slučaju treninga snage, iznosio je 11 odsto.

Naučnici kažu da je razlog tome verovatno činjenica da se muška tela anatomski i fiziološki razlikuju od tela žena.
Razlike su vidljive u neuromuskularnoj funkciji, gustini i cirkulaciji kapilara, metabolizmu masti i trenutku kada se pojavi glad.

„Važan zaključak ove studije je da, bez obzira na pol, redovno vežbanje značajno smanjuje razvoj kardiovaskularnih tegoba“, zaključila je dr Elenor Levin, kardiolog i profesor na Stanfordu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR