Glas Javnosti

MUZIKA UTIČE NA BOLJE VEŽBANJE : Dobar izbor je veći stimulans

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Muzika koju sami biramo značajno poboljšava motivaciju, emocionalno stanje i zadovoljstvo onih koji odlaze u teretane. Pesme koje smo sami izabrali podstiču motivaciju više od muzike koju biraju u objektu u kom treniramo

Muzika ima moć da vežbanje učini manje napornim. Ali, zašto neke pesme, više od drugih, pozitivno utiču na doživljaj vežbanja pojedinca i podstiču vrhunski učinak? Mnogi verni višedecenijski korisnici fitnes objekata u koje odlaze nekoliko puta nedeljno reći će da mogućnost da kontrolišu muziku koju slušaju tokom treninga podstiče motivaciju, povećava zadovoljstvo i stvara pozitivnije emocionalno stanje bilo da rade kardio ili dižu tegove.

Ako pogledamo bilo koji fitnes objekat sa muzikom koja svira u pozadini, primetićemo da većina vežbača radije koristi slušalice, koje blokiraju muziku izabranu u teretani i omogućavaju im da kontrolišu ono što slušaju tokom vežbanja. Međutim, do sada nije bilo mnogo istraživanja zasnovanih na dokazima o tome zašto posetioci teretane radije blokiraju muziku odabranu u objektu i nose slušalice jer, izgleda, više vole da imaju mogućnost da biraju šta će slušati tokom treninga.

Novo istraživanje Univerziteta Indijana o uticaju muzike na doživljaj vežbanja korisnika teretane upoređivalo je efekat pesama koje su sami odabrali – koje svaki slušalac može samostalno da kontroliše i kroji tako da bude upravo ono što mu je potrebno i pruži potpuno zadovoljstvo tokom vežbanja – sa plejlistima koje su birali u objektu, a koje korisnik teretane nije mogao da promeni tokom vežbanja. Ovi nalazi (Williams et al., 2023) nedavno su objavljeni u Međunarodnom časopisu za sportski menadžment i marketing.

Cilj ove studije bio je da se ispita kako motivacioni kvaliteti muzike koju sami biraju (SSM) u poređenju sa muzikom izabranom u objektu (FSM) utiču na emocionalno stanje korisnika teretane tokom vežbanja i kako je svaka osoba ocenila svoj ukupni doživljaj vežbanja nakon završenog treninga.

Za ovu studiju prvi autor Antonio Williams i njegove kolege regrutovali su 183 učesnika koji su vežbali sopstvenim tempom u fitnes objektu dok su slušali SSM ili FSM.

  1. Motivacija: Slušanje muzike koju sami biramo tokom treninga povećava motivaciju više od muzike koju biraju u objektu.
  2. Emocija: Pesme koje smo sami izabrali sa snažnim motivacionim kvalitetima pozitivno utiču na emocionalno stanje posetilaca teretane.
  3. Zadovoljstvo: Stepen muzičkog užitka koji korisnik teretane doživljava tokom vežbanja sopstvenim tempom u direktnoj je korelaciji sa ukupnim ocenama zadovoljstva za tu sesiju vežbanja.

Glavni zaključak ove studije jeste da muzika koju sami biramo podstiče motivaciju više od muzike koju biraju u teretani. Williams et al. otkrili su da kada korisnici teretane imaju autonomiju i mogu da kontrolišu muziku koju slušaju tokom treninga, to poboljšava njihovo ukupno iskustvo vežbanja na najmanje tri značajna načina koje su naveli. Posebno je slušanje muzike sa jačim motivacionim kvalitetima značajno povećalo pozitivno emocionalno stanje korisnika teretane tokom treninga. Dalje, što je više zadovoljstva i uzbuđenja posetilac teretane doživeo dok je slušao muziku koju je sam izabrao, to je veće bilo njegovo ukupno zadovoljstvo bilo kojim doživljajem vežbanja.

Kako bitovi u minuti (BPM) utiču na samostalne vežbe

Najnovija studija Williamsa i drugih (2023) utvrđuje da kada posetioci teretane mogu sami da izaberu koje pesme slušaju tokom treninga, to podstiče motivaciju, poboljšava raspoloženje i dovodi do osećaja zadovoljstva tokom vežbanja. Ali koja vrsta muzike koju sami biramo poboljšava performanseDa li je tempo pesme bitan kada sami biramo motivacione pesme za teretanu?

Istraživači u Norveškoj nedavno su sproveli studiju o uticaju slušanja brže ili sporije muzike neposredno pre izuzetno energičnog veslanja od 30 sekundi. Za ove kratke, zahtevne i žustre anaerobne vežbe, istraživači su otkrili da slušanje elektronske dens muzike (EDM) sa brzim tempom povećava performanse bolje nego slušanje muzike sporijeg tempa. Ovi nalazi (Pusey et al., 2023) objavljeni su u recenziranom časopisu Music & Science.

Zanimljivo je da u poređenju sa izazovom u veslanju pre koga nisu slušali nikakvu muziku, muzika u brzom i sporom tempu imala je ergogene efekte zbog kojih se veslači osećaju manje umorno i podstakla je pozitivan odgovor na stres u njihovom nervnom sistemu. Međutim, muzika sa bržim BPM dovela je do većeg uzbuđenja i smanjila percipirani napor tokom energične anaerobne vežbe.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR