Пре свега, у организам храном треба унети довољне количине витамина и минерала, али зато треба водити рачуна о о начину обраде намирница, као и о томе шта се једе. Прерађене и сухомеснате производе треба избегавати (ово правило важи увек, а не само у овом делу године), а јести што више свежег сезонског воћа и поврћа и куваних јела (супе и чорбе). Из јеловника треба максимално избацити пржену храну и шећер јер дословно "убијају" имунитет.
View this post on Instagram
Ево још неких корисних савета за очување здравља у предстојећем периоду.
1. Напитак за здрав почетак дана
Свако јутро на таште ваљало би попити пола лимуна исцеђеног у чашу млаке воде. Овај напитак не само да хидрира већ чисти тело од токсина и подстиче нормалан рад пробаве и садржи витамин Ц, који помаже у борби против вируса и јача имунитет.
View this post on Instagram
2. Витамински микс
Да бисте сваки дан добили потребну дозу витамина и минерала и телу осигурали енергију, измиксајте киви, поморанџу, пола лимуна, пола банане и кашичицу меда. Ако волите, додајте и шаку добро опраног зеленог лиснатог поврћа (спанаћ).
3. Витамином Ц против инфекција
Најбољи извор витамина Ц су цитруси, црвена паприка, броколи, спанаћ, парадајз, купус, нар и киви. Овај антиоксиданс има врло важну улогу у спречавању инфекција, док његов мањак може изазвати анемију, болове у зглобовима, спор процес излечења и губитак косе.
4. Моћ витамина Б2
Витамин Б2 помаже телу да храну претвори у енергију. Садрже га све врсте обогаћеног хлеба и житарице, а има га и у млечним производима, зеленом поврћу, риби и месу. Мањак овог витамина може изазвати пукотине у угловима усана, упале грла, осипе на кожи, преосетљивост на светло...
View this post on Instagram
Глас јавности/ Курир.рс/ од 01.10.2018.
44 min