Glas Javnosti

ŠTA ZNAČE KADA VAM VENE NA VRATU OTEKNU : Nije šala,evo šta kažu stručnjaci!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nabrekle vene na vratu ili stručno rečeno nategnutost jugularnih vena opisuje stanje izbočenih glavnih vena na vratu, koje „na oko“ izgledaju veoma izraženo. Izbočene, nabrekle velike vene spuštaju se niz stranu vrata i izgledaju kao da „štrče“, jer se krv vraća u srce ili u venu koja prenosi krv osiromašenu kiseonikom iz tela nazad u njega

Nategnutost jugularnih vena je uvek zabrinjavajući znak kardiovaskularnog problema, uključujući srčanu insuficijenciju, čak i kada nije bolan i neophodna je hitna medicinska pomoć.

Na šta ukazuju nabrekle vene na vratu?

Distenzija, nategnutost jugularne vene je nalaz fizičkog pregleda koji pokazuje da je velika vena na vratu vidljivo izbočena. Kada se to dešava kontinuirano, to je često znak ozbiljnih – ili čak životno opasnih problema sa srcem i cirkulacijom. Nabrekle vene na vratu su ključni simptom srčane insuficijencije i drugih problema sa srcem i cirkulacijom. Nije reč o bolnom simptomu, ali može da se desi u uslovima koji mogu da budu opasni po život.

Šta su jugularne vene?

Jugularne vene su glavni deo cirkulatornog sistema našeg tela. Idu od glave, niz vrat i u gornji deo grudi. Postoje dva glavna para jugularnih vena, unutrašnja i spoljašnja jugularna vena, a proširenje se može desiti u obe.

Spoljašnje jugularne vene: Počinju kao okcipitalna vena na potiljku, na spoljašnjoj strani  lobanje. Dok se nastavljaju nadole, prolaze sa obe strane kičme. Poznate su i kao spoljašnje vene jer su bliže koži i ostaju iznad mišića vrata.
Unutrašnje jugularne vene: Ove vene su veće od spoljašnjih jugularnih vena i počinju unutar lobanje, idu nadole sa obe strane dušnika i poznati su kao unutrašnje vene jer prolaze ispod mišića vrata.
Kada stignu do gornjeg dela grudi, vene se spajaju sa nekoliko drugih velikih vena i formiraju gornju šuplju venu. Gornja šuplja vena je najveća vena u našem telu i isporučuje krv direktno u desnu pretkomoru na vrhu srca.

Kako se objašnjava stanje kada su jugularne vene nabrekle na vratu?

Do proširenja jugularne vene dolazi kada postoji bilo kakva rezervna količina krvi u gornjoj šupljoj veni ili u samom srcu. Slično kao što gust saobraćaj na autoputu može da dovede do viška vozila, odnosno saobraćajnih gužvi, usporeni protok krvi u srcu ili gornjoj šupljoj veni može da uzrokuje povratak krvi u vratne vene. To čini pritisak u jugularnoj veni višim nego što bi trebalo da bude, što dovodi do izbočenja vene.

Nabrekle jugularne vene na vratu ukazuju da je pritisak neobično visok u desnoj pretkomori, desnoj gornjoj komori srca i u gornjoj šupljoj veni. Taj visok pritisak se dešava usled nekoliko zdravstvenih stanja. Ako čovek ima proširenje jugularne vene i nizak krvni pritisak, to može da bude znak životno opasnih stanja kao što su:

  • Srčana tamponada
  • Kolaps pluća ili tenzioni pneumotoraks
  • Plućna embolija.

Neki od drugih mogućih uzroka proširenja jugularne vene su:

  • Otkazivanje srca
  • Plućna hipertenzija
  • Konstriktivni perikarditis
  • Bolest trikuspidnog ventila (stenoza ili regurgitacija) i druge bolesti srčanih zalistaka
  • Intersticijska bolest pluća
  • Sindrom gornje šuplje vene.
Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR