Glas Javnosti

Neki opasni po zdravlje: Evo kakvog je kvaliteta toalet-papir u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Toalet-papirom dodirujemo najintimnije delove tela, pa je zato veoma važno kakvog je kvaliteta i da izbegnemo toalet-papir koji je opasan po zdravlje.

Kada kupujemo toalet-papir, treba da se vodimo istom logikom koje se držimo prilikom kupovine kozmetičkih proizvoda, hrane i garderobe – valja paziti na kvalitet, jer loš izbor nam  može ugroziti zdravlje. Kvalitetan toalet-papir može se kupiti u Srbiji, tačnije, jedan veliki domaći proizvođač ima papire isključivo od čiste celuloze, koji su 100 odsto prirodni.


Kod proizvođača važno je znati da li ima sertifikate koji garantuju bezbednost proizvoda, a njima se najveći domaći proizvođač može pohvaliti. U suštini zdrav toalet-papir je onaj koji nema u sebi recikliranog udela, koji ima kontrolisanu proizvodnju.

A kako da znamo šta nije zdravo?

S druge strane, reciklirani toalet-papir, koji je dostupan i u Srbiji, dobija se preradom korišćenog papira, među kojima su i novinski, puni olova i drugih hemikalija. Zatim se prilikom proizvodnje koriste nove hemikalije koje treba da skinu svu tu prljavštinu i npr. olovo iz mastila. Nažalost, mnoga od tih izuzetno opasnih jedinjenja ostaju na papiru i vi biranjem recikliranog toalet-papira, na čijem pakovanju ne piše da je prošao ikakvu proveru niti koje sve hemikalije sadrži, zapravo kupujete otrov za svoje telo – i sve po nižoj ceni. Inače, reciklirane vrste toaletnog papira najčešće su i grublje od drugih, rolne deluju veće jer je papir deblji odnosno teži, a na sve to je na njegovoj površini nađen BPA to jest opasni bisfenol A.


BPA je hemijski element koji može negativno  uticati na zdravlje fetusa, beba i male dece, dok kod odraslih podstiče gojaznost. Ta supstanca povezuje se sa dijabetesom, bolestima srca, problemima štitne žlezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom. Čak je veća količina BPA povezana sa preranim ulaskom u pubertet. Upravo zato svi kupujemo BPA free flašice za vodu i ostale plastične kutije, ali i biramo toalet-papir od čiste celuloze.

Neki strani, ali poznati proizvođači, dodaju u svoje papire i reciklažu, pa onda svoje „prenaduvane“ cene spuštaju na ultrajeftine, čime i dalje ostvaruju neverovatnu zaradu, a kupcima daju lošiji proizvod. Ne nasedajte na to, uvek birajte papir od čiste celuloze, beli ili nebeljeni…

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR