Glas Javnosti

Šta se desi sa telom kada samo sedam dana ne jedemo šećer

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Šećer je veliki neprijatelj našeg zdravlja, a nakon što ga izbacimo iz ishrane, događaju se značajne promene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu nezdravi, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Izbacivanjem šećera iz ishrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje, a lako ćete ga zameniti prirodnim zamenama poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Naravno, lakše je reći nego učiniti. Međutim, bitno je samo doneti odluku, a izbacivanjem šećera, sprečićete većinu štete koju on stvara, dok dugoročni efekat može da bude impresivan.


Šta se dešava nakon prve nedelje?

Kad prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

– Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je u stvari zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo da se rešimo ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako mnogo šećera, onda i malo duže, možete osetiti želju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posledice se obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali u zavisnosti od toga koliko ste zavisni od šećera, mogu potrajati dodatnih nedelju ili dve.

Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana će biti stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta nakon mesec dana, a šta nakon godinu?

Posle mesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umesto toga pojačaće se želja za proteinima i lisnatim povrćem.

Ako izdržite celu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranljivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete i smršati.

U sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti sebi nešto slatko. Cilj je da većinu vremena jedete zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite neki slatkiš, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera prestaćete stalno da osećate glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

Ako se odlučite na ovaj izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam se zbog toga dogoditi.

Vaša telesna težina će se stabilizovati

Zavisnost od šećeru je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite mnogo prerađenih šećera, koji se nalaze masnoj i brzoj hrani, i jelima s visokim sadržajem ugljenih hidrata. Ako se “skinete” sa šećera, telo će vam biti zahvalno jer neće morati da se bori sa dodatnim neželjenim kalorijama. U početku ćete osećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od prerađenih šećera, prestaćete stalno da osećate glad, gubićete kilograme i vaša telesna težina će se stabilizovati.

Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo “podigne”. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije.

Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju na potrebnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte da posežete za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbećićete velike uspone i padove šećera u krvi, zbog kojih se zapravo i osećate umorno.

Koža će vam biti zdravija i lepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice, a često ih i uzrokuje. Ako ne možete da ih se rešite uz pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem sa bubuljicama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to učinili potvrđuju da im je koža brzo postala čistija, lepša i zdravija.

Varenje će vam postati redovna

Naš digestivni sistem najviše voli hranu s mnogo vlakana i minimumom teških namirnica, u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem digestivnom sistemu. Želudac i creva lakše će variti sve što jedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sećanje.

Prestaćete da želite šećer

Verovali ili ne, možete da se rešite želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi da vam postanu previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima.

Kada nakon mesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka, piše Zadovoljna.hr.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR