Glas Javnosti

ŠTA RADI SUPLEMENT D ORGANIZMU : Svojstva i šta sve može da zaleči?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sunčev hormon otkriva iznenađujuće efekte na nekoliko bolesti u dozama koje su daleko iznad zvaničnih smernica

Nacionalni instituti za zdravlje trenutno preporučuje suplement vitamina D u dozi od 600 internacionalnih jedinica (IU) dnevno, uz upozorenje o potencijalno toksičnim efektima uzimanja već e količine. Međutim, za neke osobe, svakodnevna suplementacija veoma visokom dozom ovog vitamina može biti korisna za zdravlje, a ne toksična, smatraju stručnjaci.


Suplement vitamina D i njegovi efekti

Godine 2019, internista dr Patrick McCullough objavio je izveštaj o iskustvima tri pacijenta koji su dugi niz godina uzimali visoke doze vitamina D, 20.000 do 60.000 IU dnevno, i doživeli značajna poboljšanja zdravlja.

Jedan pacijent počeo je da uzima vitamin D3 osam godina pre objavljivanja izveštaja i primetio je da su njegovi napadi astme od 2011. do 2019. opali sa pet ili šest teških pogoršanja godišnje na samo jedno ozbiljno. Počeo je sa 10.000 IU dnevno, a do trenutka objavljivanja izveštaja, prekinuo je da uzima većinu lekova za astmu i uzimao je 30.000 IU dnevno.

Ulcerisana lezija šake drugog pacijenta, za koju se pretpostavljalo da je oblik raka kože, smanjila se nakon uzimanja visokih doza vitamina D.

Jedan pacijent imao proširenu psorijazu preko glave, čela i ušiju, a delimično i na grudima, stomaku, laktovima i butinama. Rečeno mu je da uzima 50.000 IU vitamina D2 i ubrzo je primetio dramatično poboljšanje psorijaze. Koža mu se očistila nakon nekoliko meseci lečenja i mogao je da prestane da koristi steroidne kreme i medicinske šampone.

Iako su klinička poboljšanja impresivna, doze koje su ovi pacijenti primili, a koje bi se smatrale potencijalno toksičnim, posebno su zapanjujuće. Zato je neophodno posebno naglasiti, da nikada ne treba uzimati veće doze od preporučenih bez dozvole ordinirajućeg lekara.


Adekvatna u odnosu na optimalnu dozu

Trenutne preporuke proizilaze iz preporuke o ishrani iz 2010. Koju je dao Institute of Medicine (IOM). Na osnovu nje predlaže se dnevni unos od 600 IU da bi se dostigao nivo u serumu od 20 nanograma/mililitar (ng/ml) vitamina D u krvi – adekvatna količina. Gornja granica koja se toleriše postavljena je na 4.000 IU dnevno. Svaka doza veća od te smatrala bi se visokom dozom.

Ipak, neki stručnjaci veruju da trenutne preporuke nisu dovoljne za optimalno zdravlje.

McCullough kaže da su „trenutne doze koje preporučuje IOM subfiziološke”, što znači da su ispod prirodnih potreba organizma. On smatra da je 10.000 IU dnevno adekvatna fiziološka doza. Njegovo mišljenje potvrdili su i drugi zdravstveni radnici.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR