Glas Javnosti

Skoro svi muškarci pogrešno obavljaju malu nuždu, a evo i kako to da uradite ispravno

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Možda zvuči bizarno, ali zapravo mnogi od nas pogrešno vrše malu nuždu.

O korišćenju WC-a mnogi ne razmišljaju previše, rade stvari onako kako su navikli. Međutim, prema urologu dr Džeraldu Kolinsu, mnogi muškarci nepravilno uriniraju.

Kolins kaže da bi muškarci trebalo da mokre sedeći jer je to bolje za higijenu, ali i za zdravlje bešike.

Stručnjak iz bolnice Aleksandra u Češiru izneo je tu tvrdnju nakon izveštaja o mokrenju muškaraca. U anketi sa više od 7000 muškaraca iz 13 zemalja, statistika objavljena u petak pokazuje da muškarci više vole da stoje dok obavljaju malu nuždu.


Oko 25% Australaca svaki put sedne, dok 27% to nikad ne čini. Nacija koja je imala najveći broj muškaraca koji uvek sede bila je Nemačka s 40%. U međuvremenu, momci u Singapuru imali su najmanje sa samo 5% onih koji sedaju.

Sada dr Kolins tvrdi da bi više muškaraca trebalo da mokri sedeći, jer je to po njemu najučinkovitiji način mokrenja. Objašnjava da sedenje osigurava potpuno opuštanje mišića karlice i kičme, što olakšava samo mokrenje.

Posebno za starije muškarce je korisno da sednu kako bi mokrili, tvrdi dr Kolins.


Prethodno istraživanje podupire ove tvrdnje dr Kolinsa, s izveštajem iz 2014. u kojem stoji da je korisno sedeti tokom mokrenja. Međutim, ovo istraživanje pokazalo je da se stariji muškarci više protive sedenju od mlađih momaka. Neki smatraju da je muževnije mokriti stojeći, navodi Daily Mail.

S druge strane, na Twitteru žene tvrde da bi više muškaraca trebalo da pokuša da sedne jer to pomaže kod problema s ‘nišanjenjem’.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR