Glas Javnosti

SIR MOŽE DA SNIZI HOLESTEROL : Naučnici otkrili koja vrsta pomaže

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

postoji sir koji bi mogao da pomogne da se smanji nivo šećera i holesterola u krvi, iznenađujući su rezultati studije objavljeni u British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health. Prema ovoj studiji, porcija čuvenog norveškog sira od 57 grama dnevno nudi neverovatne zdravstvene prednosti.

Sir je nesumnjivo omiljeni deo prazničnog menija, ali ova „slana poslastica“ i nije baš pametan izbor za osobe koje imaju problem sa visokim holesterolom. Jeste da je odličnog ukusa, ali sir je mlečni proizvod prepun zasićenih masti, što podiže nivo masnoća u krvi i dovodi nas u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osobe sa dijabetesom su takođe u većem riziku od srčanih problema, tako da sir nije najbolja opcija ni za njih. Međutim, prema iznenažujućem otkriću istraživača jedna vrsta sira mogla bi da bude izuzetak od ovog pravila o holesterolu.

Iako je teško odoleti kremastom bri (brie) siru ili „buđavom“ plavom siru sa plesnima (blue cheese), norveški Jarlsberg sir mogao bi da bude pravi izbor kada se vodi računa o niovu šećera i holesterola u krvi. Studija je otkrila da ovaj sir sa pravilnim rupama ne deluje na organizam kao drugi, slični mlečni proizvodi.

Jarlsberg sir je blag, polumeki sir napravljen od kravljeg mleka i potiče iz Jarlsberga, u istočnoj Norveškoj. Dok je istraživački tim krenuo da posmatra efekte Jarlsberg sira na stanjivanje kostiju, takođe je došao do iznenađujućeg zaključka. Naime, istraživači su proučavali 66 zdravih žena, prosečne starosti od 33 godine i prosečnog indeksa telesne mase BMI od 24, koji se smatra „normalnim“. Žene su morale da uživaju u dnevnoj porciji od 57 g Jarlsberg sira ili 50 grama kamember (Camembert) sira – mekog, zrelog sira specifične arome sa belim plesnima, tokom 6 nedelja. Na kraju ovog perioda, grupa ispitanica, koja je jela kamember sir, još 6 narednih nedelja morala je dnevno da jede Jarlsberg sir.


Poznato je da Jarlsberg i Camembert imaju sličan sadržaj masti i proteina, ali je norveški sir  takođe bogat vitaminom K2, poznatim kao menakinon. Menakinon MK-4 kratkog lanca nalazi se u životinjskim proizvodima, a dugolančani MK-7, MK-8, MK-9 i MK-9(4H) u određenim fermentisanim namirnicama, kao što je sir. Jarlsberg sir je, na primer, posebno bogat i MK-9 i MK-9(4H) vitaminom.

Svakih šest nedelja, istraživači su uzimali uzorke krvi od svih učesnica studije kako da bi proverili da li ima ključnih proteina, vitamina K, osteokalcina i peptida (PINP) koji su uključeni u obnavljanje kostiju. Analiza uzoraka krvi pokazala je da su se ključni biohemijski markeri koštanog sastava, uključujući osteokalcin i vitamin K2, značajno povećali nakon 6 nedelja u grupi koja je jela Jarlsberg sir. Štaviše, nivo ukupnog holesterola i „lošeg“ LDL holesterola  značajno su se smanjili kod žena koje su prvo jele Camembert a zatim prešle na norveški sir.

U grupi ispitanica koje su konzumirale samo norveški Jarlsberg sir zabeleženo je da su nivoi glikovanog hemoglobina – nešto što nastaje kada se šećer u našem telu „zalepi“ za crvena krvna zrnca – značajno opali. Istraživači ističu da grupa žena koja je jela Camembert sir nije imala istu korist sve dok nisu prešle na norveški sir piše E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR