Glas Javnosti

ŠETNJA IMA SJAJAN EFEKAT PO ZDRAVLJE : Ukoliko imate problema sa dijebetesom, pomozite sebi

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako vam je dijagnostikovan preddijabetes ili dijabetes, ili neko u vašoj porodici pati od tog stanja, morate da budete na oprezu. Upravljanje šećerom u krvi proces je koji započinje donošenjem zdravih izbora, naročito po pitanju hrane koju jedemo.

Ali to je samo jedan deo slagalice. Uz uravnoteženu ishranu, upravljanje stresom i izbegavanje pušenja, istraživanja su pokazala da redovno kretanje, čak i kratko i niskog intenziteta, može da ima značajan efekat na snižavanje šećera u krvi.

Prema izveštaju objavljenom u časopisu „Sports Medicine“, šetnje u trajanju od dve do pet minuta, odmah nakon obroka, mogu da smanje rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Šetnja pomaže da nivo šećera u krvi raste i pada postepenijim tempom

Ovaj  izveštaj nastao je promatranjem sedam različitih studija kako bi se utvrdilo kako prekid dužeg sedenja, bilo stajanjem ili kratkom šetnjom, može da utiče na nivo šećera u krvi i insulina osobe. Većina učesnika istraživanja nije imala dijagnostikovan preddijabetes ili dijabetes.

Ono što su naučnici otkrili je da šetnja u trajanju od dve do pet minuta nakon pola sata sedenja pomaže da nivo šećera u krvi raste i pada postepenijim tempom.

„Hodanje ili vežbanje mogu da pomognu u snižavanju šećera u krvi nakon obroka“, kaže dijetetičarka Ejmi Gudson i napominje da kardio vežbe mogu da imaju dugotrajan efekat.


Otkriće je obećavajuće jer mnogi ljudi misle da moraju da vežbaju dugo ili intenzivno kako bi održali nivo šećera u krvi na niskom nivou. Odvajanje samo nekoliko minuta za šetnju nakon obroka i povremeni kratki odmori od sedenja mogu da imaju značajan uticaj na šećer u krvi, a time i na celokupno zdravlje, prenosi Index.hr.

Naravno, to ne znači da možete da jede šta god poželite. Zaključak je da je najbolji način kontrole konzumiranje manjih i češćih obroka koji sadrže ugljene hidrate i proteine bogate vlaknima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR