Glas Javnosti


Šaka oraha dnevno je spas za zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zdravlje probavnog sistema je daleko više od redovne stolice – ono utiče na imunitet, nivo energije i čak raspoloženje

U središtu svega su creva i milijarde mikroorganizama koji u njima žive. Ako želimo da održimo tu mikrofloru zdravom, ishrana igra ključnu ulogu. A među svim namirnicama koje pomažu crevima, jedan orašasti plod posebno se ističe.

Prema mišljenju gastroenterologa dr Vila Bulsevica, najbolji izbor za zdravlje creva su orasi. Evo zašto su upravo oni zaslužili titulu najkorisnijeg orašastog ploda za probavu.

Zašto su orasi najbolji izbor za creva?

Vlakna koja hrane korisne bakterije

Jedna porcija oraha (oko 28 grama) sadrži oko dva grama prehrambenih vlakana. Kako za Eating Well objašnjava gastroenterolog: "Vlakna su ključna za zdravlje mikrobioma. Većina ljudi unosi ih znatno manje od preporučene količine."


Vlakna podstiču redovno pražnjenje creva, sprečavaju zatvor i hrane korisne bakterije u probavnom sistemu. Rezultat je uravnoteženija mikroflora i bolja probava.

Omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu

Orasi su jedan od retkih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, tačnije alfa-linolenske kiseline (ALA). Osim što su dobre za srce, omega-3 masnoće povoljno deluju i na creva.

Mogu pomoći u rastu korisnih bakterija te smanjiti upale koje narušavaju sluznicu creva. Time se jača zaštitna barijera crevnog zida i smanjuje rizik od stanja u kojem štetne materije lakše ulaze u krvotok.

Poticanje stvaranja puterne kiseline

Puterna kiselina (butirat) važna je kratkolančana masna kiselina koja održava zdravlje debelog creva. Veći nivoi butirata u crevima povezane su s manjom upalom, boljom cirkulacijom, pravilnijim radom creva i povoljnim mikrobiomom. Ova kiselina deluje kao gorivo za crevne ćelije i direktno podupire zdravu probavu.

Snažni antioksidansi za zaštitu crevnih ćelija

Orasi su bogati antioksidansima poput elagitanina i flavonoida, koji štite crevne ćelije od oksidativnog stresa, poznatog kao proces koji može da izazove oštećenje tkiva i hronične upale, piše Eating Well.


Zdravlje creva počinje šakom oraha

Orašasti plodovi su uopšteno korisni za probavu jer sadrže vlakna i zdrave masnoće, ali orasi se posebno ističu zbog kombinacije hranjivih materija koje ciljano deluju na mikrobiom.

Ako želite da podržite svoje zdravlje crevno, uključivanje šake oraha u svakodnevnu ishranu jednostavan je i učinkovit korak. Uz to što su zasitni i ukusni, mogu imati dugoročne koristi za celo telo.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR