Pre svega pominju hladnu supu od kvasa i listova cvekle. Car je voleo i kavijar. Upravo za vreme Aleksandra I ovaj „egzotični ruski proizvod“ počeo je da prodire u Evropu.
Poznati ruski basnopisac Ivan Krilov opisao je carevu trpezu, gde je često bio gost.
„Supa za ručak je bila servirana u plitkim tanjirima, a za drugo jelo je služena mala pastrmka, komadići tartufa i mršava ćurka, koju je bilo jadno i gledati, a kamoli jesti”, požalio se pisac na „mršavi“ ručak.
A kao desert su lužili pola pomorandže!
U 21:00, posle večernjeg jahanja, usledio bi čaj, uvek sa medom i voćem.
Nakon toga, car je dva sata radio u svojoj kancelariji.
Pre spavanja, Aleksandar I bi popio kiselo mleko ili pojeo suvu šljivu, bez kožice. Radi boljeg rada creva.
Poznato je da je ruski car veoma vodio računa o svom izgledu, tako da ne čudi spartanski jelovnik kojeg se držao do kraja života.
Glas javnosti /S04S