Glas Javnosti

RFZO POTVRDIO: U apotekama širom Srbije nedostaju penicilinski antibiotici

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zbog problema u proizvodnji i rasta cena pojedinih sirovina, u apotekama širom Srbije nedostaju penicilinski antibiotici. Naročito su deficitarni sirupi za decu, kao i jeftiniji lekovi protiv bolova i za snižavanje temperature.

Nedostaju, mahom, sirupi za decu niskih cena: Sinacilin, Ospamoks, Panklav, ali i Paracetamol – lek koji se koristi za snižavanje temperature, potvrđuje za Radio Novi Sad direktorka Udruženja proizvođača generičkih lekova Genezis Ana Popović. Svetska kriza uzrokovana kovidom 19 i ratom u Ukrajini, uticala je i na domaće tržište lekova, objašnjava:
- Zbog povećanja cena energenata, koji direktno utiču na samu proizvodnju sirovine, odnosno na transport i na na ambalaže koje se izrađuju od palstike, jer je ona derivat nafte, došlo je do višestrukog povećanja cene proizvodnje i distribucije lekova, prenosi portal Ekapija.

Najviše su, ukazuje, pogođene kompanije koje proizvode pristupačnije lekove, ukazuje Popovićeva, dodajući da je, radi stabilizacije tržišta, neophodno usklađivanje proizvođačkih cena.
To je potvrđeno i iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u čijem se saopštenju navodi da je bilo problema u proizvodnji Sinacilina, koji je najčešće korišćen penicilinski sirup kod nas.
Proizvođači ostalih penicilinskih sirupa povećali su proizvodnju, a povećan je i uvoz. Snabdevanje penicilinskim lekovima na našem tržištu je stabilno, poručili su nadležni i dodali da penicilinskih lekova ima za oko šest meseci redovne potrošnje, te apeluju na građane da ne prave zalihe i ne izazivaju veštačke nestašice.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR