Glas Javnosti

Umrlo 200 dece, a sve zbog sirupa za kašalj

Svet
Autor: Glas javnosti

Indonezijska Agencija za hranu i lekove saopštila je da je suspendovala licence za još dve lokalne farmaceutske kompanije koje proizvode tečne medikamente poput sirupa, pošto vlasti istražuju smrt gotovo 200 dece usled akutnog oštećenja bubrega.

Direktor Agencije Peni Lukito rekla je da su kompanije „Samko farma“ i „Kjubros farma“ u svojim proizvodima koristile visoke nivoe etilen glikola i dijetilen glikola, pa im je naređeno da sa tržišta povuku sporne proizvode i unište preostale zalihe.

Ona je napomenula da vlasti vode istragu o lancu snabdevanja sirovih materijala i da nadziru proces kako bi shvatili kako je preterana količina spornih sastojaka stigla u proizvode.


„Linija distribucije do farmaceutske industrije je duga – od uvoznika do određenih distributera hemijskih proizvoda i velikih trgovaca“, dodala je Lukito.

Indonezija je tokom prošlog meseca privremeno zabranila prodaju određenih vrsta tečnih lekova, nakon što je u proizvodima pronađeno prisustvo etilen-glikola i dijetilen glikola koji su mogući faktori u uzrocima oboljenja.

Ova dva sastojka koriste se u proizvodnji antifriza i tečnosti za kočnice, ali i kao jeftinija alternativa u određenim farmaceutskim produktima za glicerin rastvor ili agenc za zgušnjavanje u brojnim sirupima za kašalj. Mogu biti otrovni i dovode do aktunog oštećenja bubrega.



Početkom sedmice Agencija je suspendovala licence za još tri kompanije koje su u svojim proizvodima imale visok nivo etilen glikola i dijetilen glikola.

Indonezija vodi istragu o smrtnim slučajevima u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom nakon sličnog incidenta u Gambiji, gde je registrovano najmanje 70 smretnih slučajeva nakon konzumacije sirupa a kašalj indijske kompanije „Mejden farmaseutikals“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR