Glas Javnosti

REUMA NIJE BAUK I POSTOJI REŠENJE : Namirnice koje pomažu da otklonite bol

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ljudi koji imaju reumu skloni su gubitku mišića i imaju veći rizik od srčanih bolesti, zbog čega im se preporučuje određena vrsta ishrane koje bolest može da drži pod kontrolom

Reuma ili reumatoidni artritis ne može da se izleči ishranom, ali odabir zdrave hrane može da pomogne u smanjenju bola, odnosno upale koju izaziva ovaj zdravstveni problem. Isporukom hranljivih materija, koje su potrebne našem telu, hrana nam pomaže da održavamo zdravu težinu i sprečimo upalna stanja, koja često mogu da izazovu „pustoš u telu“.

Stručnjaci naglašavaju da je izbor hrane vrlo važan jer višak kilograma povećava pritisak na bolne zglobove i, osim toga, određene lekove za reumu može da učini manje efikasnim. Štaviše, telesna mast proizvodi proteine zvane citokini koji dodatno podstiču upalna stanja u organizmu, čime reuma postaje još teži problem.

Studije pokazuju da je mediteranska ishrana, sa dosta voća i povrća, integralnih žitarica i zdravih masti, dobar izbor za osobe koje imaju reumu. Njima se posebno preporučuju sledeće namirnice koje bi trebalo najviđe da jedu:


Losos, tunjevina, sardine, haringe i druge hladnovodne ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje mogu da pomognu u kontroli upale. Telu je potrebna zdrava ravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a istraživači su otkrili da je veći odnos omega-6 i omega-3 povezan sa porastom hroničnih inflamatornih bolesti poput reume/reumatoidnog artritisa. Zato je važno smanjiti omega-6 masne kiseline, koje mogu izazvati upalu i koje se nalaze u mesu, određenim uljima i prženoj i prerađenoj hrani, koja sadrži ta ulja – i povećati omega-3 masne  kiseline.

Ove mahunarke su odličan izvor proteina, koji je važan za zdravlje mišića – a ljudi sa reumom skloni su gubitku mišića. Štaviše, grašak i pasulj praktično ne sadrže masti, ali su zato bogati antioksidantima, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Svi ovi minerali zajedno poznati su po svojim dobrobitima za srce i imuni sistem. Stručnjaci navode da su posebno dobar izbor crni i crveni pasulj, leblebije i takozvani „crnooki grašak“ (cowpeas).


Dodajte i šargarepu, tikvice i slatki krompir u jelovnik, jer i ovo i drugo povće narandžaste boje bogato je vitaminom A i beta-karotenom, i njega se veruje da se dobro bori protiv upale. Kuvanje, na primer, povećava prisustnost ovih jedinjenja u namirnicama. Lekari naglašavaju da je mnogo efikasnije da se ovo povrće jede redovno, u preporučenim porcijama, umesto da se preteruje i povremeno jede, ali u velikim količinama. Preporuka je bar 200 g dnevno nekog od ovog narandžastih plodova.

Puni zdravih mononezasićenih masti, orašasti plodovi su poznati po svojim svojstvima zaštite srca i bogatstvom važnih hranljivih materija. Ljudi kojima reuma izaziva boleve trebalo bi da jedu pinjole, pistaći, lešnike i bademe, a posebno orahe, koji  su posebno dobri za njih jer su bogati omega-3 masnim kiselinama. Mleveno laneno seme je još jedan dobar biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Naravno, ne treba ni preterivati sa konzumacijom orašastih plodova zato što sadrže zdrave masti i visokokalorični su.

Voće i povrće bogato je antioksidansima, koji pomažu u stabilizaciji molekula zvanih slobodni radikali, koji mogu da izazovu upalu i oštette ćelije. Ove namirnice prepune su  vitaminima i mineralima potrebnih telu, a sadrže i dosta polifenola, koji svi zajedno mogu da pomogn u smanjenju C-reaktivnog proteina (CRP), koji se smatra markerom upale. Kako biste bi  imali najveće zdravstvene koristi, osobama koje imaju reumu savetuje se da jedu nekoliko vrsta svežeg ili smrznutog voća svaki dan, ali, trebalo bi paziti na sadržaj šećera u zamrznutim opcijama ovih namirnica. Treba jesti raznoliko povrće kako bi organizam dobio što više hranljivih sastojaka. Cilj je dnevno pojesti oko 330 do 400 g voća, i nešto više povrća.

Ovas, celo zrno pšenice, smeđi pirinač, kinoa i druge integralne žitarice mogu da smanje nivo CRP i smanje rizik od srčanih bolesti, koji je povišen kod ljudi koji boluju od reume. Cela zrna sadrže više hranljivih materija i vlakana od rafinisanih žitarica. Osim toga, mnogi proizvodi sa rafinisanim žitaricama sadrže sastojke koji nisu zdravi, kao što su dodati šećeri i zasićene masti piše E klinika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR