Hronični spastični kolitis (upala debelog creva)
Isitnite kilogram opranog svežeg lišća bokvice i stavite u teglu u jednakim tankim slojevima naizmenično sa šećerom. Posudu ušuškajte i ostavite da odstoji na tamnom mestu tri-četiri nedelje. Nakon toga dobijeni sirup procedite i čuvajte u frižideru. Dve-tri nedelje uzimajte po kašiku tri puta dnevno pola sata pre jela. Napravite pauzu 7–10 dana, pa ponovite kuru.
Gastritis i čir na želucu sa smanjenom kiselinom
Prethodno oprano i osušeno lišće bokvice sameljite na mašini za meso. Kašu premestite u teglu i prelijte istom količinom meda. Posudu dobro zatvorite i sklonite na tamno mesto na tri nedelje. Uzimajte po kašiku natašte, s vodom. Kura traje koliko i lečenje sirupom.
Jačanje imuniteta u slučaju prehlade, bronhitisa, upale dušnika i ždrela, kašlja
Pijte sok od bokvice. Lišće samleveno na mašini za meso iscedite pomoću gaze. Sok čuvajte u frižideru nekoliko dana, ali obavezno u posudi od tamnog stakla. Da bi vam opstao duže, ulijte u njega alkohol (2 : 1) ili votku (1 : 1). Uzimajte po kašiku-dve pre jela. Radi blažeg dejstva, možete ga pomešati s istom količinom meda. U tom slučaju uzimajte po dve-tri kašike dva-tri puta dnevno. Kura traje dve nedelje.
Ukoliko nema svežih listova za sok, napravite odvar. Dve-tri kašičice isitnjene suve sirovine prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Pijte po čašu tri-četiri puta dnevno. Po želji možete dodati kašičicu meda. Kura traje dve nedelje, piše Ruski doktor.