Glas Javnosti

RECEPT ZA DUGOVEČNOST: Lekar otkriva koja vam ishrana može pomoći u tome

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogo je faktora koji utiču na dugovečnost, a zdrava ishrana je jedna od njih. Prema rečima dr Širin Kasam, decenijama već znamo da zdrava ishrana može pozitivno uticati na životni vek i zdravlje.

„Plave zone su delovi sveta u kojima ljudi žive najduže i najzdravije. Oni imaju najveću koncentraciju 100-godišnjaka“, objašnjava on. Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju...
 
Ishranu stanovnika tih delova sveta karakteriše visok unos povrća, voća, žitarica i mahunarki. Ove namirnice bogate hranljivim materijama su povezane sa manjim rizikom od zdravstvenih problema koji ugrožavaju dugovečnost, kao što su bolesti srca ili moždani udar.

„Plave zone dele ishranu koja je pretežno ili isključivo zasnovana na biljkama, sa naglaskom na konzumaciji pasulja kao glavnog izvora proteina. Nedavne studije su potvrdile da je prelazak na biljnu ishranu u bilo kom uzrastu koristan“, kaže dr Kasam.


Naime, ishrana zasnovana na biljkama je puna hranljivih materija, poput vlakana, polifenola, vitamina, minerala i stotina fitokemikalija, koje zajedno rade na smanjenju rizika od hroničnih stanja promovišući bolje zdravlje creva, smanjujući upale i poboljšavajući regulaciju glukoze, izveštavaju.

Biljna ishrana je najzdravija

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine takođe naglašava pozitivne efekte biljne ishrane na dugovečnost. Istraživački tim je otkrio da prelazak na biljnu ishranu sa 20 godina može produžiti životni vek za 10,7 godina kod žena i 13 godina kod muškaraca. Pokazalo se da se najveća korist javlja uz konzumaciju više mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova.

Iako je ono što uključuje ishrana plave zone najvažnije, hrana koju treba izbegavati takođe igra važnu ulogu. Hrana koja se jede retko ili nikada ne sadrži dodanu masnoću, so, šećer ili konzervanse.


Drugim rečima, nemojte jesti prerađenu hranu, slatke poslastice, rafinisane ugljene hidrate, crveno i prerađeno meso, gazirana pića, sokove i energetska pića. 


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR