Glas Javnosti

ISHRANA KOJA UTIČE NA NAŠ MOZAK : Stručnjaci otkrivaju koje su namirnice uzrok promena

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Istraživači sa Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u saradnji sa Univerzitetom Jejl otkrili su da hrana bogata mastima i šećerom menja naš mozak, prenosi "Newsbeast".

Ako redovno, čak i u malim količinama unosimo namirnice bogate mastima i šećerima, mozak “uči” da ih konzumira u budućnosti.

Razlog zbog kog toliko volimo nezdravu i kaloričnu hranu i kako se ova sklonost razvija u našem mozgu, objašnjava Šarmili Edvin Tanaraia, vodeći autor studije, koji kaže: „Mislimo da mozak uči da joj dajemo prednost“.

Da bi testirali ovu hipotezu, istraživači su davali grupi dobrovoljaca mali puding sa visokim sadržajem masti i šećera svakog dana tokom osam nedelja, pored njihove uobičajene ishrane.


Druga grupa je dobila puding koji je sadržao isti broj kalorija, ali manje masti. Aktivnost mozga dobrovoljaca merena je pre i tokom osam nedelja.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera značajno se povećala u grupi koja je jela puding sa visokim sadržajem masti i šećera posle osam nedelja. Ovo je posebno aktiviralo dopaminergički sistem, područje u mozgu odgovorno za motivaciju i nagradu.

Istraživači pretpostavljaju da će se preferencija za slatku hranu nastaviti i nakon završetka studije. Kako objašnjava Mark Titgemajer sa istog instituta, koji je vodio studiju, „nove veze se stvaraju u mozgu i ne rastvaraju se tako brzo”.

- Na kraju krajeva, poenta učenja je da, kada jednom naučite nešto, ne zaboravite to tako lako - podseća Titgemajer.

Glas javnosti/Telegraf

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR