Glas Javnosti

PROMENA BOJA KOŽE UKAZUJE NA POJAVU JEDNOG KARCINOMA : Promene se mogu odmah uočiti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Žuta koža smatra se simptomom nekog od karcinoma koji se razvija u abdominalnom delu tela i remeti rad žučnih kanala

Žuta koža ili žute beonjače javljaju se kada krv čoveka sadrži visoke nivoe bilirubina – komponente žuči koju proizvodi jetra. Smatra se simptomom nekog od karcinoma koji se razvijaju u abdominalnom delu tela. Na primer, rak pankreasa, karcinom jetre i rak žučnih kanala su maligna oboljenja koja uvek ne pokazuju rane simptome. Ali, ponekad daju znak upozorenja koji je lako uočiti – žuticu.

– Žuta koža uzrokovana je povećanim nivoom bilirubina, koji se javlja se kada žučni kanali, koji povezuju pankreas sa jetrom, postanu blokirani ili zapušeni, što otežava odliv žuči kako bi trebalo – objašnjava dr Jason A. Castellanos, hirurški onkolog u Fox Chase Cancer Center.

Te blokade i opstrukcije, kako ističe, mogu da budu uzrokovane mnoštvom različitih stanja, od hepatitisa do benignijih problema kao što je kamen u žuči. Ali, mogu da budu i rezultat tumora u pankreasu, žučnom kanalu ili jetri.

Rak koji počinje u glavi pankreasa nalazi se u blizini zajedničkog žučnog kanala. Ovi karcinomi mogu da pritisnu kanal i izazovu žuticu dok su još prilično mali, što ponekad može dovesti do toga da se ovi tumori pronađu u ranoj fazi. Ali, karcinomi koji počinju u telu ili repu pankreasa ne pritiskaju kanal sve dok se ne prošire kroz pankreas. Do tog vremena, rak se često proširio izvan pankreasa i mnogo je teže lečiti ga. Takođe, kada se rak pankreasa širi, on često zahvata  jetru zbog što izaziva žutu boju kože piše E klinika

Nekoliko stanja može da poremeti nivo bilirubina i izazove blokiranje žučnih kanala, uključujući i karcinom. Tumori koji mogu da blokiraju žučne kanale, zbog čega koža postaje žuta, su:

  • rak žučnih kanala (holangiokarcinom)
  • rak žučne kese
  • rak pankreasa
  • rak koji počinje u jetri (primarni rak jetre)
  • rak koji se širi na jetru (sekundarni rak jetre)
  • neuroendokrini tumor – somatostatinom.

Bilirubin je žuti pigment koji se formira kada se crvena krvna zrnca u telu razbiju. Kod sekundarnog raka jetre, bilirubin se ponekad nakuplja u krvi i to se dešava zato što je rak blokirao žučni kanal ili uticao na rad jetre.

– Nije garantovano da će tumor u pankreasu, žučnom kanalu ili jetri izazvati žuticu, ali kada do toga dođe, to je jedan od prvih simptoma koje pacijent može da primeti – naglasio je dr Castellanos i podsetio da žutica ne znači automatski da neko ima karcinom, kao i da je neophodna temeljna analiza kako bi se nivo bilirubina vratio u normalu.

Kada koža postane žuta obično je i isušena i počinje da svrbi pa je savet lekara da se izbegava alkohol, začinjena hrana, tople kupke i direktna sunčeva svetlost, jer sve to može da pogorša svrab. Održavanje vlažnosti kože može da donese izvesno olakšanje, a i lekar može da propiše lek koji će pomoći.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR