Glas Javnosti

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini svaka emocija utiče na određeni organ u telu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Za svaku emociju postoji nekoliko organa koji će najčešće reagovati poremećajem ako te emocije nisu izbalansirane.

Tradicionalna kineska medicina razlikuje nekoliko osnovnih emocija koje su povezane sa funkcionisanjem pojedinih organa i tu vezu smatraju veoma važnim aspektom čovekovog zdravlja.. To su: radost, bes, briga, strah, bol i tuga.

Ove emocije utiču na pet glavnih sistema tela, a u svakom se nalaze određeni parovi organa koji su međusobno povezani sa određenim emocijama.


Ukratko, uz svaku emociju postoji nekoliko organa koji će najčešće reagovati poremećajem ako te emocije nisu izbalansirane. U Kini se za vladara organizma smatra srce, a njegovo zdravlje vezuje se za pravilnu ishranu koju dobija putem krvi.

Radost

Emocija koja se za srce vezuje je radost.

Još jedan organ povezan sa radošću je tanko crevo. Prima i prenosi hranu koju u međuvremenu transformiše. Njegova funkcija je da odvaja hranljive materije od toksina, odnosno da bira šta će telo zadržati, a šta odbaciti.

Bes

Jetra i žučna kesa su povezane sa besom. Jetra obezbeđuje nesmetan tok životne energije jetre, koja je odgovorna za harmonično kretanje supstanci kroz telo.

Vrline jetre su dobronamernost i ljudska dobrota. Oni nas navode da pomirimo sopstveni nagon za samoodržanjem sa potrebom da radimo za dobrobit druge osobe ili za veće dobro.

Žučna kesa je odgovorna za odlučivanje i procenu šta je ispravno. Jetra analizira, procenjuje okolnosti i donosi ideje, planove i strategije, dok žučna kesa ima moć da pretoči fantaziju u odluke i vidi pravi put.

Briga

Slezina i stomak su povezani sa preteranim razmišljanjem ili opsesijom.

U kineskoj medicini, slezina predstavlja glavnu vezu između spoljašnjeg sveta i ličnosti, njena funkcija je da transformiše supstance koje dolaze spolja u srž čoveka. To je sposobnost da se iskustvo pretvori u nešto što olakšava život.

Bol i tuga

Pluća i debelo crevo su povezani sa bolom i tugom. U tradicionalnoj kineskoj medicini, pluća su povezana sa sedam nivoa duhovnog entiteta, ona upravljaju ritmom tela, disanjem, metabolizmom i homeostazom uopšte.


Vrlina pluća je da cene svaki trenutak ovde i sada, bez odlaganja.

Debelo crevo prima neupotrebljivi deo hrane i tečnosti iz tankog creva, apsorbuje ostatak korisnih tečnosti iz njega, a ostatak eliminiše.

Strah

Bubrezi i bešika su povezani sa strahom. Bubrezi se smatraju odgovornim za proizvodnju energije, oni predstavljaju poreklo života u njegovoj suštini, nevidljivo seme.

Oni su odgovorni za duboku unutrašnju snagu osobe, izdržljivost kada se suoči sa teškim naporom ili trajnim problemima.

Bubrezi predstavljaju vrata između života i smrti. Njihova vrlina je transformacija straha od smrti u mudrost života. Moć bešike je u tome što je ona najduži kanal u telu koji sadrži tačke koje odgovaraju svakoj važnoj fizičkoj strukturi i psihoduhovnom aspektu organizma.

Važno je znati da emocije same po sebi nisu negativne, odnosno da je potpuno zdravo iskusiti pun spektar emocija. Problemi se javljaju samo kada neki od njih traju predugo ili se javljaju sa određenim intenzitetom, pa postaju izvor neravnoteže.

Ova neravnoteža može biti dvosmerna, na primer, previše ljutnje može da izazove probleme sa jetrom, ali u isto vreme, ova neravnoteža može da proizvede nove simptome besa, što često dovodi do ponavljanja ciklusa. Ovo je jedno od objašnjenja zašto se bolest ponekad javlja i po nekoliko puta dok je potpuno ne prevaziđemo.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR