Glas Javnosti

POZIV STARIJIM I HRONIČNIM BOLESNICIMA: Sada je pravo vreme za vakcinaciju protiv gripa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U ovom periodu godine mnogi se žale na simptome slične gripu, a u ordinacije i decu i odrasle dovode i stomačni i respiratorni virusi.

Pune dve nedelje traje imunizacija protiv gripa i do sada je dato oko 80.000 doza. Nabavljeno je 400.000 četvorovalentnih vakcina i 30.000 doza "Torlakove" trovalentne vakcine.

"Do sada smo dali oko 1.200 doza što je četvrtina od trenutno raspoloživih. U narednom periodu očekujemo povećano interesovanje, jer je upravo ovo period godine kada se najviše ljudi vakciniše protiv gripa", kaže za RTS doktorka Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski venac, piše portal Kurir.


Preporuka je da se vakcinišu svi stariji od 65 godina kao i hronični bolesnici pre svega kardiovaskularni, bubrežni, sa malignim oboljenjima, plućnim – posebno asmatičari i građani koji imaju dijabetes.

"Treba se vakcinisati kada virus još nije u cirkulaciji. Pravo vreme je upravo sada, jer se pik očekuje od kraja decembra do kraja febrara", naglašava doktorka Kalabić.

Kada je reč o drugim problemima sa kojima se građani javljaju u ambulante doktorka Kalabić kaže da su to najčešće respiratorni i stomačni virusi.


Građani koji se javljaju sa respiratornim simptomima i dalje se pregledaju u kovid ambilantama, kako bi se odvojili od drugih pacijenata koji dolaze u domove zdravlja i u proseku se dnevno obavi oko 150 pregleda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR