Glas Javnosti

BEZ PANIKE NAPRAVITE RAZLIKU IZMEĐU SEZONSKOG GRIPA I KOVIDA : Simptomi koji se lako prepoznaju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da bismo mogli da se suočimo sa masovnim obolevanjem u sezoni gripa, posebno ako imunizacija vakcionom bude niska.

Pre dva dana počela je distribucija vakcina protiv gripa i očekuje se da će do kraja nedelje biti u svim zavodima za javno zdravlje Srbije. Četvorovalentna vakcina protiv virusa gripa pored tipa АH1N1, sаdrži i tipоvе АH3N2 i dvа tipа B virusа gripа.

Kako navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", grip je akutno virusno oboljenje respiratornog trakta (gornjih ili donjih respiratornih puteva) prouzrokovano influenca virusom, obično tipom A ili B.

Oboljenje je obično praćeno visokom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u grlu, mišićima i kašljem.


Kašalj je često težak i produžen, a do ozdravljenja dolazi u periodu od dva do sedam dana.

Simptomi su i kijavica, vodnjikave oči i iritacija grla.

Infektivan period kod pacijenata obolelih od gripa jeod  tri do pet dana od pojave prvih simptoma, a kod dece do sedam dana.

Lečenje se sprovodi kao i kod mnogih drugih virusnih oboljenja. Terapija je simptomatska - paracetamol za snižavanje temperature i protiv bolova u mišićima i glavobolje piše Telegraf

Budući da korona virus i dalje cirkuliše u društvu, ali i redovne prehlade, mnogima je teško da razlikuju, za početak, običnu prehladu od gripa. Ipak, grip je mnogo ozbiljnije oboljenje. Simpotomi prehlade su kraći, a komplikacije kao što je upala pluća su veoma retke.


S druge strane, kada u populaciji cirkulišu i kovid-19 i grip, nije lako napraviti razliku, utvrditi o kojoj se virusnoj infekciji radi. I kod gripa i kod korone se javlja povišena telesna temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja, upaljeno grlo, zapušen nos.

Međutim, glavne razlike su pojava kratkog daha i gubitak čula mirisa i ukusa - kod gripa nema pojave kratkog daha, gubitka čula mirisa i ukusa i dijareje, sem kod dece.

Što se ispoljavanja simptoma gripa kod dece tiče, simptomi su takođe jasni: deca koja imaju grip su neraspoložena, imaju uglavnom bistar sekret iz nosa, povišenu temperaturu ili malo povišenu, a nekad temperatura kod gripa ide i do 40 stepeni.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR