Glas Javnosti


Ovo povrće jedite sirovo

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iako je povrće zdravo u svakom obliku, neke vrste zadržavaju znatno više hranljivih materija kada se jedu sirove

Iako ono pomaže u prevenciji srčanih bolesti, raka i drugih hroničnih oboljenja, retko ko unosi dovoljno povrća, posebno sirovog koje ne zahteva dugu pripremu i predstavlja jednostavan način da se poveća unos svežih namirnica.

Stručnjaci ističu pet vrsta povrća koje je posebno korisno jesti sirove, uz savete kako ih pripremiti:

1. Beli luk

Beli luk je odličan za zdravlje, posebno kada se jede sirov. Pomaže u regulaciji holesterola, krvnog pritiska i šećera u krvi. Ključ njegovih blagotvornih efekata je alicin, spoj koji nastaje kada se beli luk zgnječi ili iseče i pomešaju se njegovi prirodni sastojci. Ako ne volite sirov ukus, možete ga naseckati ili izgnječiti i ostaviti tako deset minuta pre kuvanja – tako će većina alicina ostati sačuvana.

2. Brokoli

Brokoli štiti od raka i dobar je za creva, kosti i srce. Sadrži folat, vitamine A, C i K, kalcijum, gvožđe i kalijum. Kuvanje smanjuje količinu vitamina C i folata, pa je sirov brokoli odlična opcija – na primer, uz neki sos ili narendan u salatu. Ako želite da ga termički obradite, najbolje je da ga kuvate na pari kako bi se sačuvalo što više hranljivih materija.

3. Cvekla

Sirova cvekla zadržava betalain, antioksidans koji se lako razgrađuje toplotom, kao i vitamin C i nitrate koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da sok od sirove cvekle deluje bolje na pritisak nego kuvana cvekla. Možete je narendati u salatu, dodati u smuti ili tanko iseći i poslužiti sa feta sirom.

4. Kelj

Kelj sadrži glukozinolate koji se bore protiv raka i upala. Ti spojevi nastaju delovanjem enzima mirozinaze, koji se uništava kuvanjem. Jedenje sirovog kelja čuva ove korisne materije. Ako vam smeta njegova čvrsta tekstura, listove možete pomešai sa nekim prelivom ili ih dodati u smuti.

5. Paprika

Crvena paprika sadrži više vitamina C nego narandža, a bogata je i folatima i antioksidansima. Kuvanje smanjuje njihov sadržaj, pa je sirova paprika najbolji izbor – na primer, u salatama, punjena tunjevinom ili kao užina uz humus.

Svo povrće je zdravo, ali beli luk, brokoli, cvekla, kelj i paprika zadržavaju više hranljivih materija kada se jedu sirovi. Toplota smanjuje količinu antioksidanasa i vitamina, ali i kuvano povrće je veoma hranljivo.

Ako vam sirovo ne prija, kuvanje na pari je najbolji način da sačuvate hranljive sastojke. Na kraju, najvažnije je – jesti povrće, u bilo kom obliku.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR