Glas Javnosti

Ovo može da izazove deformitet stopala a sve žene ih nose

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

On naglašava da oblik stopala kao i genetske predispozicije utiču na to da li će doći do pojave određenog deformiteta ili ne

Ortoped dr Goran Lekić ukazao je na K1 televiziji u "Uranku" na to da potpetice i uska obuća mogu proizvesti čitav niz deformiteta stopala, kao i da što je potpetica viša - veća je mogućnost za razvoj različitih tegoba.

- Visoka štikla opterećuje prednji deo stopala što dovodi do deformiteta malih prstiju, bolova i otoka. Uslovno rečeno, postoje deformiteti koji menjaju biomehamiku našeg hoda. U normalnom hodu peta prihvata 50 odsto naše težine, dok ostatak težine preuzima stopalo, prenosi Telegraf.

A kada ste na štiklama, podignute pete, prednji deo stopala ima problem da preuzme na sebe ostatak težine tela i na taj način stradaju zglobovi  - objašnjava dr Goran Lekić.

Dr Lekić ističe da postoje povrede koje su direktno posledica nošenja štikli, među kojima je i pojava čuklja.

- Povremeno nošenje visokih štikli neće praviti nikakav problem, ali ako se ono prenese na dugotrajno stajanje, dugotrajno nošenje i hodanje u njima, to onda može da postane problem. Potpetica od dva centimetra ne može da napravi štetu, a sa svim preko toga bi trebalo biti oprezan - naglašava on.


On navodi da oblik stopala kao i genetske predispozicije utiču na to da li će doći do pojave određenog deformiteta ili ne.

- Osobe koje imaju "egipatsko stopalo" kod kog je palac nešto duži, imaju veću sklonost ka čuklju. Ravnim stopalom se, recimo, remeti normalna šema hoda, opterećuju se drugi mišići, odnosno unutrašnji deo kolena. Mi to u narodu kažemo za nekog da ima "naglašen ris", ali to dovodi do niza poremećaja. Gledajte na stopalo kao na temelj kuće - savetuje dr Goran Lekić.
On je kaže da se prednost daje udobnoj obući, pravljenoj od prirodnih materijala, kao da je šetnja često i najbolja fizikalna terapija za zglobove.

- Fizičku aktivnost bi naravno trebalo prilagoditi godinama. Imate masu preparata koji se reklamiraju, ali činjenica je da ne postoji ništa što možete da popijete kako bi vam izrasla nova hrskavica ukoliko je oštećena. Dobar prirodni preparat je goveđi želatin kog imate u pihtijama - zaključio je dr Lekić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP