Glas Javnosti

OVI SIMPTOMI SU KLJUČNI! Evo kako da razlikujete kovid od prehlade i gripa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnoge od ovih različitih bolesti prisutne su na potpuno isti način

S padom temperature, očekuje se da će ljudi više vremena provoditi u zatvorenom, što bi moglo da doprinese naglom širenju problematične nove varijante kovida. Paralelno je aktuelan grip, a ni obična prehlada više ne deluje tako bezazleno, posebno što se simptomi opet dosta preklapaju.

„Mnoge od ovih različitih bolesti prisutne su na potpuno isti način“, rekao je dr Kris Smit, virolog sa Univerziteta u Kembridžu


„One imaju tendenciju da izazovu curenje iz nosa, upalu grla, groznicu ponekad – posebno kod gripa – kao i kašalj. Tako da može biti veoma teško tačno znati šta je… Druga loša vest je da možete uhvatiti i više njih u isto vreme. Povremeno viđamo ljude kojima se istovremeno dijagnostikuje dve, ponekad tri virusne infekcije“, dodao je.

Kovid

Na početku pandemije, gubitak ukusa ili mirisa, kontinuirani kašalj i groznica, bili su glavni simptomi virusa, a u međuvremenu se ta lista mnogo širila i menjala. Najnoviji podaci britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da su glavobolja, curenje iz nosa i kašalj najčešći prijavljeni simptomi kovida. Bolovi u mišićima, grlobolja i umor su sledeća tri, zajedno sa kratkim dahom i iznenadnim gubitkom ukusa i mirisa.


„Pored ovih primarnih simptoma, teški slučajevi kovida mogu dovesti do komplikacija kao što su bol u grudima, konfuzija i plavkasta promena boje usana ili lica, što ukazuje na potrebu za hitnu medicinsku pomoć’, rekao je profesor Filip Vilson, stručnjak za biomedicinsku tehnologiju na Univerzitetu Notingem Trent za Daily Mail.

Grip

Virusi gripa obično izazivaju kašalj, što je najčešći unakrsni simptom sezonskog virusa. Ali znaci gripa su obično mnogo intenzivniji od prehlade, mogu izazvati probleme sa stomakom, a komplikacije, kao što je upala pluća, kod najugroženijih grupa mogu biti fatalne.

„Simptomi gripa su i jeza, groznica, glavobolja i bolovi u mišićima. Grip se oseća teže jer simptomi utiču na celo telo i nisu ograničeni na prehladu. Takođe, gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i dijareje su češći u slučajevima gripa“, kaže profesor Ron Ekles, koji je vodio Common Cold Center na Univerzitetu u Kardifu.


Prehlada

Rinovirusi su najčešći uzročnici prehlade, ali manju infekciju nosa i grla može izazvati neki od više od 200 različitih virusa. Ako su simptomi uglavnom ograničeni na gornje disajne puteve, verovatno je u pitanju prehlada.

„Simptomi prehlade su curenje iz nosa, kijanje, bol u grlu i začepljen nos“, rekao je profesor Ekles.

„Prehlade se obično razvijaju postepeno i mogu izazvati kašalj, zagušenje i umor. Ušunjaju vam se sa simptomima kao što su curenje iz nosa ili upaljeno grlo“, dodala je dr En Najnan, lekarka opšte medicine sa sedištem u Londonu.

Prehlada ima tendenciju da bude ‘smetnja’, za razliku od gripa, koji vas ‘može oboriti s nogu i zadržati u krevetu’, podvukla je ona. Preklapanje simptoma, međutim, može učiniti kliničku dijagnozu izazovnom, a u tabeli gore pogledajte koliko se karakteristični simptomi zapravo preklapaju.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR