Glas Javnosti

OVAJ MAGIČNI NAPITAK SNIŽAVA ŠEĆER U KRVI: Popijte jednu čašu dnevno UZ OBROK i u roku od NEKOLIKO SATI zameniće vam LEKOVE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Što je dijabetes duže prepušten sam sebi, to su posledice po zdravlje teže. Na sreću, pokazalo se da jedno crveno piće značajno snižava nivo šećera u krvi tokom nekoliko sati, pomažući da se ovo stanje spreči

Stope dijabetesa tipa 2, najčešćeg oblika dijabetesa, sve su češći kako kod starijih, tako i kod omladine. Nedavna istraživanja su pokazala da će skoro jedna od 10 osoba u Velikoj Britaniji biti pogođena dijabetesom do 2030. Na sreću, stanje se može sprečiti, a kontrola glukoze u krvi je podjednako važna za prevenciju bolesti kao i za njeno lečenje. Jedna čaša soka od jagode može smanjiti nivo šećera u krvi za manje od sat vremena.

Stope dijabetesa tipa 2 rastu do momenta kada je svetom zavladala pandemija kovida, delimično zahvaljujući značajnom porastu slučajeva gojaznosti. Stanje se shvata kao doživotno i progresivno stanje, koje može biti reverzibilno uz adekvatan gubitak težine, piše Najžena.Nedavna studija je otkrila da jednostavno biti u formi možda nije toliko važno kao održavanje zdrave težine kada je u pitanju prevencija dijabetesa.

U prevenciji dijabetesa najbolje je izbegavati proizvode sa visokim glikemijskim indeksom. Istraživanje objavljeno u časopisu "Food and Function" istraživalo je efekte unosa jagoda na nivo glukoze u krvi. Istraživači su zamolili 14 gojaznih učesnika da konzumiraju napitak od jagode u tri odvojena intervala.Ispitanici su pili napitke dva sata pre obroka, uz obrok i dva posle obroka. Rezultati su otkrili da su oni koji su konzumirali napitke od jagoda dva sata pre obroka imali značajno niže nivoe glukoze u krvi tokom perioda od 10 sati, u poređenju sa onima koji su pili napitak uz obrok. Istraživači su sugerisali da voće može da funkcioniše tako što poboljšava insulinski signal, pomera glukozu iz krvotoka u ćelije gde se pretvara u energiju. Autori su napisali: „Jagode, bogate antocijaninom, ublažavaju povećanje upale i oksidativnog stresa izazvano obrokom nakon obroka, kao i poboljšane insulinske reakcije posle obroka.

Ova studija pruža podatke koji sugerišu da jagode imaju ulogu u kontroli glikemije i ublažavanju proinflamatornog efekta moderne dijete.Možda postoje posebne prednosti kada se jagode konzumiraju pre obroka. Dalja otkrića, Studija o zdravlju žena potvrdila je ove antidijabetičke efekte, pokazujući da su žene koje nikada nisu jele jagode imale 10 posto veći rizik od razvoja dijabetesa u poređenju sa onima koje jesu. Jagode obezbeđuju velike količine esencijalnih hranljivih materija, uključujući jedinstveni skup antioksidanata poznatih kao antocijanin.
 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR