Uz to potiče i stvaranje žuči u jetri, popravlja apetit i olakšava želudčane tegobe. Stoga se uz koprivu, maslačak s opravdanjem u narodu smatra biljkom koja pročišćuje krv.
Maslačak je trajna samonikla biljka sa snažnim vretenastim korenom, perastim listovima i zlatnožutim cvetovima kojima krasi livade, polja i puteve. Vrlo je cenjen u ishrani kao "divlji radić" sa ukusnim, gorkastim listovima koji se izvrsno uklapaju u svaku salatu, naravno, ukoliko su ubrani pre cvetanja.
Lekovito delovanje ima koren maslačka koji je vrlo snažno i duboko ukopan u zemlju. Vadi se pre cvetanja kada ima najveću koncentraciju lekovitih supstanci. Koren u proleće sadrži više kalijuma, dok na jesen sadrži više inulina (oko 40 %). Izvađeni koren se opere, usitni i suši tako da se suv sastoji od tamno smeđih do gotovo crnih komadića korena.
Maslačak se priprema kuvanjem čistog korena.
Pet do sedam grama suvog korena maslačka kuva se u 400 ml vode petnaestak minuta. Procedi se i pije dva puta dnevno pola sata pre jela, navodi Valter Ajman, fitoaromaterapeut.
Glas javnosti/Aromaterapija.biz