Kada se opredeljujemo koji hleb da kupimo, obično mislimo da je crni zdraviji od belog, pa tako ukoliko je neko na nekom režimu ishrane ili na dijeti, pre će izabrati crni hleb, a beli će odmah izbaciti sa jelovnika.
- Kada je reč o hranjivim materijama, crni hleb definitivno ima više nutrijenata od belog. I dok se crni hleb pravi od delova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, beli hleb pravi od takozvanih endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu belu boju“, objasnila je Parmar.
Zanimljivo je i da crni i beli hleb imaju isto kalorija, ali je crni hranljiviji i bolji za ljude koji žele da smršaju.
- Crni hleb svakako je mnogo zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrednosti crnog hleba zato posebno odgovaraju odraslima i osobama koje pokušavaju da skinu suvišne kilograme - dodaje Parmar.