Glas Javnosti

DA LI JE "MUŠKA PREHLADA" ZA PADANJE U POSTELJU?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Nije tajna da žene lakše podnose prehladu i sve planirane obaveze gotovo nikad ne odlažu dok ne ozdrave, dok muškarci sa blagom temperaturom i curenjem nosa već padaju u postelju.

Zbog njihovog pokazivanja patnje koju trpe, čini se kao da proživljavaju iskustvo na ivici smrti, pa se postavlja pitanje da li ovo dramatično preuveličavanje simptoma nazvano “muška prehlada” zapravo stvarno stanje, ili samo malo veća osetljivost.

U naučnom časopisu “The BMJ” doktor porodične medicine utvrdio je da muškarci drugačije doživljavaju prehladu nego žene, kao i da je iskustvo bolesti bilo gore za muškarce nego za žene. Ali se pokazalo da rezultati ovog istraživanja možda i nisu u potpunosti pouzdani.

Hans van Manen, naučni novinar, pročitao je članak koji je napisao doktor i došao do zaključka da su mnoge izjave zapravo netačne. Dr Sju je tada priznao da je tokom istraživanja grešio i to je obrazložio na zanimljiv način.

Iako istraživanje dr Kajli možda nije bilo savršeno sprovedeno, studija iz 2020. zapravo je pokazala da bi žene mogle da imaju manje ozbiljne simptome kada dobiju prehladu.

Simptomi prouzrokovani prehladom rezultat su borbe imunološkog sistema sa bolešću. Budući da je telu u borbi sa virusima i bakterijama potrebna sva energija koju može da dobije, ono obezbeđuje da ostanete u krevetu izazivanjem simptoma koji će vas na to naterati.

Čini se da žene imaju slabiji imunološki odgovor zbog hormona estradiola, ženskog polnog hormona, koji modulira delovanje imunoloških ćelija. To znači da osobe sa višim nivoima estradiola mogu da imaju blaže simptome prehlade.

Takođe, druga studija je pokazala da se, kada je u pitanju grip, muškarci hospitalizuju češće od žena, pa su prijavljeni smrtni slučajevi od posledica gripa kod žena niži.

Iako istraživanje nije dovoljno opsežno da bi se iznosile hrabre tvrdnje o razlikama između muškaraca i žena, možda nije potpuna besmislica pretpostaviti da muškarci te bolesti proživljavaju drugačije od žena, iako se to može činiti previše dramatičnim da bi bilo verodostojno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR