Glas Javnosti

Od zdravlja do higijene: Sve što trebate znati o uzrocima i prevenciji neprijatnog mirisa kod žena

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Neprijatan miris intimne regije kod žena može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući zdravstvena stanja, higijenske navike i prirodne procese tela.
Ovaj problem, iako često neprijatan, može se rešiti ili ublažiti pravilnim pristupom i negom.

Bakterijska vaginoza je jedan od najčešćih uzroka promene mirisa, karakteriše se prekomernim razmnožavanjem bakterija koje su normalno prisutne u vagini. 
Ostali uzroci mogu uključivati lošu intimnu higijenu, zadržavanje uloška ili tampona duže od preporučenog, kao i određene seksualno prenosive infekcije poput trihomonijaze.

Važno je napomenuti da se vaginalni miris može menjati tokom menstrualnog ciklusa, kao i usled fizičke aktivnosti koja može dovesti do izlučivanja malih količina urina i stvaranja neželjenih mirisa. 
Preporučuje se nošenje pamučnog donjeg veša, redovna zamena i izbegavanje tesne odeće kako bi se smanjio rizik od neugodnih mirisa.


Eksperti savetuju protiv korišćenja proizvoda koji maskiraju miris, kao što su parfimisani sapuni ili sprejevi za intimnu higijenu, jer oni mogu narušiti prirodnu ravnotežu bakterija u vagini i time pogoršati problem. 
Umesto toga, preporučuje se redovno tuširanje sa blagim, neparfimisanim sapunom i vodom.

Ako primetite neuobičajan ili neprijatan miris koji traje duže vreme, praćen drugim simptomima kao što su svrab, peckanje ili iritacija, važno je obratiti se lekaru.
Ginekološki pregled može otkriti uzrok problema i omogućiti adekvatno lečenje, bilo da se radi o infekciji koja zahteva antibiotike ili nekom drugom tretmanu​.
Zaključak je da je ključno održavati dobru ličnu higijenu, koristiti pamučni donji veš i redovno ga menjati, kao i izbegavati proizvode koji mogu narušiti prirodnu mikrofloru vagine.
U slučaju bilo kakvih sumnji ili zabrinutosti, najbolje je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom koji može pružiti specifične savete i tretmane.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR