Glas Javnosti

OBRATITE PAŽNJU NA SIMPTOME: Znaci nedostatka vitamina B12

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vitamini i minerali imaju značajnu ulogu u održavanju nivoa energije i smanjenju rizika od raznih bolesti. Učestvuju u nekoliko telesnih funkcija poput pomaganja u borbi protiv infekcija, jačanja kostiju, brzog zarastanja rana i regulisanju hormona.

Međutim, nedostatak bilo kog esencijalnog vitamina ili minerala može da poremeti funkcionisanje našeg tela i prouzrokovati nekoliko zdravstvenih problema.

Zašto je vitamin B12 važan?

Vitamin B12 je esencijalna hranljiva supstanca koja ima mnoge bitne funkcije u vašem telu. To je vitamin topiv u vodi, koji pomaže u održanju zdravlja nerava, a takođe olakšava proizvodnju crvenih krvnih ćelija.Međutim, nedostatak vitamina B12 može da dovede do nekoliko komplikacija i raznih simptoma.

Obratite pažnju na ovaj znak upozorenja kada se probudite

Prema podacima istraživanja, objavljenim u časopisu „British Journal of Nursing“, u kom je učestvovalo oko hiljadu pacijenata, oni kojima je dijagnostikovan nedostatak vitamina B12 izjasnili su se o širokom rasponu simptoma, od kojih je umor bio najčešći od svih. Utvrđeno je da je 96 odsto ispitanika prijavilo „neobičan umor“.

Prema mišljenju stručnjaka, umor je jedan od primarnih znakova nedostatka B12, koji bi mogao da bude prisutniji kada se probudite. Nedostatak vitamina B12 može da se razvija postupno, ali može i da se pogorša ako se ne leči na vreme. Neki od najčešćih simptoma osim umora uključuju:

– nedostatak daha

– glavobolje i vrtoglavicu

– bledu kožu

– lupanje srca
– gastrointestinalni problemi

– probleme sa koncentracijom

Načini dobijanja dovoljnih količina vitamina B12

Vitamin B12 ne može da se stvara prirodno u telu, zbog čega bi trebalo da se opskrbite pravim namirnica.

Neki od najboljih izvora vitamina B12 uključuju: govedinu, svinjetinu, šunku, živinsko meso, jagnjetinu, školjke, rakove, mlečne proizvode poput mleka, sira i jogurta, kao i  jaja. Obogaćene žitarice takođe vam mogu pružiti dovoljnuu količinu ove hranljive supstance.

Vegani i vegetarijanci mogu da se posavetuju sa svojim lekarom i nutricionistima  o odgovarajućim alternativama suplementacije, piše Times of India, prenosi N1 Zagreb.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR